Koffie en het verkleuren van je tanden

’s Morgens opstaan met een kop verse koffie om wakker te worden. De middagdip voorkomen door een heerlijke kop koffie? Koffie, ook wel het zwarte goud genoemd, is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Water, thee en koffie zijn de meest gedronken dranken ter wereld. Maar wat doet koffie met je gebit als je een koffieliefhebber bent? Deze vraag werd gesteld aan Maryam Nourouzi, mondhygiëniste bij Verwijspraktijk voor tandheelkunde in Amsterdam.

Het effect van koffie op je gebit

Vind je een witte glimlach erg belangrijk? Dan is het advies om helemaal te stoppen met het drinken van koffie. Maryam bevestigd, wat iedereen eigenlijk wel wist, dat koffie aanslag op de tanden veroorzaakt. De mondhygiëniste legt uit dat verkleuren van tanden twee verschillende oorzaken kent. Er zijn inwendige verkleuringen, dat te maken heeft met de opbouw van de tanden en kiezen en zijn deels erfelijk bepaald. Erfelijk is bepaald wat de standaardkleur van de tanden is en hoe snel die verandert. Maar er zijn ook uitwendige verkleuringen, dat ontstaat door het eten of drinken van bepaalde producten. Koffie, thee, wijn, chocolade en drop kunnen jouw witte lach in gevaar brengen. Deze producten bevatten allemaal de stof tannine. Tannine zorgt voor verkleurde tanden als je tandsteen op je tanden hebt, en tandsteen ontstaat door het onregelmatig of onvoldoende poetsen.

Tandverkleuring tegengaan doen je simpelweg door je gebit goed te onderhouden. Oftewel, regelmatig en goed poetsen. Hierdoor verwijderen je tandplak en voorkom je dus tandsteen. Maryam raadt iedereen met klem aan om elektrisch te poetsen. Een elektrische tandenborstel verwijdert gemiddeld twee keer zoveel tandplak als een gewone tandenborstel.

Hoeveel koppen koffie per dag

Het is voor Maryam moeilijk te zeggen hoeveel kopjes koffie je kunt drinken zonder je witte tanden te verliezen. Dat hangt namelijk ook samen met de inwendige verkleuringen van je tanden en verschilt dus per persoon. Wel zijn er inmiddels meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koffie. Eén tot drie kopjes koffie brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Koffie verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en daarnaast kan koffie helpen om extra vet te verbranden.

Bron: Manners.nl