• Levering binnen 24 uur

    Op werkdagen voor 21.00 uur besteld = morgen in huis

  • Gratis verzending boven 75,-

    Binnen Nederland. Daaronder 3,95

Koffievergelijk 9.5 van 10 op basis van 1093 gebruikersrecensies.

De effecten van overmatig koffiegebruik

Geplaatst op 19 Maart 2018

Overmatig koffiegebruik


Geniet, maar drink met mate. Al vele jaren een van de bekendste pay-offs van Nederland, verplicht voor commercials en uitingen van sterk alcoholhoudende dranken.

Maar dit geldt zeker ook voor koffie. Voor velen een dagelijks ochtendritueel, een kop koffie, het liefst met een krantje erbij. Koffie met mate is uitstekend, in sommige gevallen zelfs gunstig voor de algehele gezondheid.

Een kop koffie op het juist moment werkt. Bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld 1 of 2 kopjes koffie per dag, verbetert cafeïne de concentratie en verdrijft het zelfs vermoeidheid.

Maar het nemen van teveel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals slaapproblemen, hoofdpijn, rusteloosheid of zelfs angstgevoelens. Wat teveel is, verschilt per persoon. Is het echter geen opkikker, maar drink je de hele dag door koffie, dan heeft cafeïne geen positieve werking, het zou je zelfs langzaam van binnen kunnen doden.

In deze video, bespreekt Life Noggin op een vermakelijke manier wat er zou gebeuren als koffie het enige was dat een persoon per dag consumeerde.

400 milligram cafeïne per dag

De verantwoorde dagelijkse hoeveelheid is 400 milligram cafeïne. Hoeveel cafeïne er in een kop koffie zit hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. Bijvoorbeeld een espresso bevat gemiddeld 65 milligram cafeïne, een kopje filterkoffie 85 milligram cafeïne. Ter vergelijking, in een kopje zwarte of groene thee zit 30 milligram cafeïne, in een energiedrankje ongeveer 80 milligram cafeïne.

Een overdosis cafeïne kan ook. Bij 1 gram cafeïne wordt de kans op een hartaanval verhoogd, bij 5 gram cafeïne kun je zelfs in een coma raken. Maar bij een teveel aan cafeïne per dag kun je ook koorts, moeite met ademhalen, krampen of hartklachten krijgen. Op lange termijn zijn de klanten van een overdosis cafeïne nog niet helemaal bekend. Aan de ene kant zijn de positieve veronderstellingen dat de cafeïne de kans op Alzheimer, Parkinson, Diabetes en verschillende soorten kanker reduceert. Maar aan de andere kant prijken zaken als hartstoornissen, zweren en hallucinaties.

Geruststellend, niemand weet zeker wanneer koffie dodelijk is. Wel toonde een 30 jaar durende studie eerder aan dat het drinken van meer dan 28 kopjes koffie per week leidt tot een 50% verhoogd risico op overlijden bij jonge mannen en een stijging van 200% bij jonge vrouwen.

Bron: Gewoonvoorhem.nl


Laat een reactie achter

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs