Deze week voor de zevende keer de Fairtrade Week


Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november vinden voor de zevende keer op rij de Fairtrade weken plaats. In deze periode staat alles in het teken van Fairtrade. Verschillende producten zijn in de aanbieding en op maandag 28 oktober ontvangen 2 miljoen huishoudens een Fairtrade week actiefolder op de deurmat.


De fairtrade week wordt georganiseerd door stichting Max Havelaar. De stichting is eigenaar van het Fairtrade keurmerk in Nederland, beter bekend als het Max Havelaar keurmerk. De focus van dit keurmerk ligt op het aanpakken van armoede bij boeren in ontwikkelingslanden en deze boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven. Boeren hebben strenge sociale- en milieucriteria, maar ontvangen ook minimaal een kostendekkende prijs en een premie.


In Nederland hebben ruim 1800 producten zoals koffie, thee, ijs, bananen, bloemen, wijn en chocolade het keurmerk. Prins Claus was het die 25 jaar geleden het eerste pak eerlijke verhandelde koffie in ontvangt nam. Op 14 november staat de stichting nog eens uitgebreid bij dit moment stil. Maira Manzanares van koffiecoöperatie COMISUYL in Honduras geeft dan een presentie over de eerste koffieverwerkings-installatie ter wereld die geheel draait op duurzame energie. Prins Carlos, onder andere voorzitter van Stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie krijgt dan een pak koffie afkomstig uit deze installatie.


Activiteiten tijdens de Fairtrade week

- een Fairtrade Gemeente Tour langs 11 gemeenten die een handtekening zetten voor meer fairtrade -dinsdag 29 oktober wordt de gemeente Rheden uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente. Op 1 november krijgt de gemeente Boxtel deze titel -wil je alles weten over Max Havelaar? Bezoek dan de Max Havelaar lecture over True Price op woensdag 30 oktober in Rotterdam, www.maxhavelaarlecture.org


Fairtrade in de aanbieding bij Koffievergelijk

De TIKTAK Max Havelaar Organica Eko Dark Roast koffiebonen ontvangt u tot en met zondag 3 november met 7% extra korting door gebruik te maken van de kortingscode: fairtrade2013. De TIKTAK Max Havelaar Organica Eko Dark Roast is een melange van arabica en robusta koffiebonen van topkwaliteit. Met een rijk aroma en een volle, zachte smaak.


Bron: Max Havelaar