Italië, het land van de caffè


Koffie of caffè geheten. Een populair drankje in Italië. Hoe kan het toch dat koffie en Italië zo met elkaar verbonzen zijn? Terwijl je toch juist zou verwachten dat bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaans land met veel koffieplantages bekend zou staan als hét koffieland ter wereld?


De oorsprong hiervan gaat terug naar de 15e eeuw. De Venetianen waren de eerste Italianen die in aanraking kwamen met koffie. Zij ontdekten de marktwaarde van koffiebonen en lieten enorme ladingen koffie in Venetië lossen. Ze noemen het Caffè. In eerste instantie werd caffè alleen geserveerd in zogeheten Ventiaanse winkels voor water en wijs, later kwamen er koffiehuizen en vond de koffie ook haar weg naar cafés. Het aantal cafés en koffiehuizen groeide zelfs zo erg dat tegen het eind van de 17e eeuw het bestuur van de stad Venetië het aantal moest gaan beperken. Beperken tot 206.


Caffè espresso, sterk en pikzwart. In al die jaren een belangrijk en populair exportproduct van Italië geworden en gebleven. Door Italianen gedronken op ieder moment van de dag. Geserveerd in een voorverwamd kopje, met een zachte crema (het lichtbruine schuimlaagje) en met de juiste druk en op de juiste temperatuur bereidt.


Waarom is Italië zo’n bekend koffieland?

Het land is een koffieland geworden dankzij de uitvinding van de espresso-machine. Aan het einde van de 19e eeuw werd de espresso-methode bedacht. Eerst werd de druk bereikt door middel van stoom die door een barista handmatig werd toegevoegd. In 1945 lukte het echter Achille Gaggia, bekend van het merk Gaggia, een machine te ontwikkelen met een zuigerhefboom. Een zuiger en een veer, bediend met een hendel. Hierdoor kreeg je de typische cremalaag. En hierdoor kreeg Italiaanse koffie een uitzonderlijke professionele injectie.


In Italie vindt je bijna op iedere hoek van de straat een koffiebar. De echte Italiaan drinkt het liefst staan zijn espresso. En het liefst met een zoet broodje erbij. Bij sommige Italiaanse koffiehuizen moet je zelfs meer betalen als je erbij gaat zitten. Soms zelfs twee keer zoveel.


Bron: Ilsogno.eu