De invloed van geur op je leven


Heeft u al eens aan iemand gevraagd wat hem of haar gelukkig maakt? Opvallend vaak zal het antwoord te maken hebben met geur, zoals de geur van versgemalen koffie, versgebakken brood of gemaaid gras. Uiteraard worden niet alle geuren als prettig ervaren, denk aan de geur van mest of zweetoksels. Geur is belangrijk in ons leven want het heeft een invloed op onze geest.


Mensen die geuren nauwelijks of niet kunnen waarnemen hebben meer kan op een depressie. En dit betreft eigenlijk best veel mensen, namelijk 1 op de 5 mensen ruikt onvoldoende en zelfs 1 op de 5000 mensen wordt geboren zonder geurzin, anosmia of reukeloosheid genoemd.


Op de universiteit van Dresden is onlangs onderzoek gedaan naar het effect op het dagelijks leven van mensen die geen geuren kunnen waarnemen. Voor deze mensen die leiden aan reukeloosheid bleek het ontbreken van geur een forse negatieve impact op hun leven te hebben. De omgang met collega’s en vreemden was moeilijk, ze maakten zich zorgen over hun eigen lichaamsgeur en aan gesprekken over lichaamsgeur of parfums kon men niet deelnemen. Verder bleek de reukeloosheid geen effect te hebben op het aangaan van relaties, echter opvallend was wel dan men minder seksuele relaties had.


Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat Britse vrouwen het best ’s morgens uit hun bed kunnen komen door de geur van verse koffie. Voor de Britse man bleek echter dat niet de geur van versgemalen koffie, maar een Brits ontbijt met spek en eieren de beste manier is om de dag te beginnen.


De onderzoekers uit Dresden verklaarden dat mensen met reukeloosheid een communicatiekanaal missen. Geuren bevatten namelijk over anderen sociale informatie. Ontbreekt het hieraan dat voelen mensen zich sociaal erg onzeker en kunnen anderen ook minder goed inschatten. En de sociale uitsluiting verklaart ook direct vaak het gevoel van eenzaamheid en uiteindelijk depressie.


Misschien zijn zelfs wel dezelfde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geur ook verantwoordelijk voor het geluksgevoel of depressie. En verklaart dat het gelukkige gevoel door de geur van versgemalen koffie?


Bron: HLN.be