Nog nooit eerder deze eeuw was koffie zo duur. De koffieprijs blijft de laatste maanden maar stijgen. Vijf jaar geleden kostte honderd pound koffie (ruim 45 kilo) 78 dollar. In september 2010 kostte dezelfde hoeveelheid gemiddeld 163 dollar.


Wereldwijd leven in 80 landen ongeveer 25 miljoen boeren van de opbrengst van de koffieoogst. Door droogte of juist te veel regen in Latijns-Amerika zijn grote delen van de oogst aangetast. Daarnaast hebben in Colombia, na Brazilië de grootste koffieproducent, veel boeren de afgelopen jaren hun verouderde koffieplanten na 15 jaar goede productie vervangen. En aangezien een jonge plant pas een goede oogst geeft na ruim 3 jaar heeft Colombia in 2010 last van een lagere oogst.


De verwachting is dat die hoge koffieprijs nog wel even blijft, volgens Jos Harmsen van fairtradekeurmerk Max Havelaar. Speculatie met de koffieprijs heeft maar een beperkte invloed op de markt. De dollar is zwak en dus storten meerdere partijen zich op grondstoffen als koffie. Een koffiefabrikant kan speculatie omzeilen door rechtstreeks afspraken te maken met koffieboeren of boerencoöperaties. Voor de koffieboeren zijn dergelijke afspraken belangrijk zodat zij kunnen werken aan betere bedrijfsvoering, goed ondernemerschap en daardoor goede producten kunnen leveren.


Bron: Trouw