• Levering binnen 24 uur

    Op werkdagen voor 21.00 uur besteld = morgen in huis

  • Gratis verzending boven 75,-

    Binnen Nederland. Daaronder 3,95

Koffievergelijk 9.5 van 10 op basis van 1221 gebruikersrecensies.

De lekkerste kop koffie zetten

Geplaatst op 29 April 2019

Hoe selecteer je de lekkerste kop koffie


Hoe zet je de lekkerste kop koffie? Waar kun je allemaal uit kiezen, voor het maken van een heerlijke kop koffie?

De koffiebonen

Het belangrijkste voor een goede kop koffie, is natuurlijk goede koffie. Koffiebonen hebben de voorkeur voor gemalen koffie, vanwege de versheid, de geur en de verse smaak. Maar koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak.

Koffiebonen zijn langer houdbaar dan gemalen koffie, maar helaas veelal ook iets duurder in aanschaf want gemalen koffie is meestal een melange van verschillende soorten koffiebonen en daardoor goedkoper. Bij het malen van koffiebonen, stromen de oliën uit de koffiebonen, waardoor het advies is om gemalen koffie maar een week te bewaren, daarna verliest het zijn verse smaak.

Land van afkomst

Elk koffieland heeft zijn eigen unieke smaken. Het is lastig om de smaakeigenschappen per land te beschrijven, omdat iedere koffieplantage verschillende eigenschappen heeft. Eigenschappen van het terroir, toegang tot water en de expertise van de boeren kunnen binnen een land ontzettend van elkaar verschillen.

Maar om toch generaliserend wat te zeggen hebben koffiebonen uit Brazilië, het grootste koffieproducerende land ter wereld, een zoetere chocolade en kruidenachtige smaak, een volle body en blijft de smaak in vergelijking met andere landen langer in de mond hangen. De smaak van de koffie in Ethiopië is sterk afhankelijk van de manier waarop de koffie is verwerkt, namelijk de droge methode (drogen koffiebessen in de zon) of de natte methode (koffiebessen in spoelsysteem). Bij de droge methode heeft de koffie vaak een stroperige body, is fruitig en intens en wijnachtig van smaak. Bij de natte methode heeft het vaak een lichte smaak van bloemen, gecombineerd met theesmaken zoals jasmijn en/of limoengroen.

De branding

Hoe langer koffiebonen geroosterd, ook wel gebrand genoemd, hoe sterker de smaak, zijn meestal bitterzoet en hebben een lager cafeïneniveau. Lichtgeroosterde koffiebonen hebben weer een wat zachtere smaak, een frisse smaak en een relatief licht body en een hoger cafeïnegehalte.

Het malen van koffiebonen

Het vers malen van koffiebonen, precies genoeg voor je dagelijkse kop koffie. Heb je een koffiemolen? Dan is het belangrijk om een molentje met een verstelbare maalgraad te hebben. Is de gezette koffie namelijk te slap, dan kan dit komen doordat de koffiebonen te grof gemalen zijn. Of gebruik een espressomachine, ook wel volautomaat genoemd, is een koffiemachine die zowel de koffiebonen vers maakt als direct de koffie zet, door water onder hoge druk door de versgemalen koffie te persen.

Het zetten van koffie

Hou je van een lekkere volle espresso? Dan is een percolator een uitkomst, het water loopt dan pas door de koffie als er stoom ontstaat zodat de versgemalen koffie het best in je water kan trekken. Met een espressomachine wordt water onder hoge druk door de versgemalen koffie geperst, zodat koffie de karakteristieke smaak krijgt, met een mooi laagje crema. Bij een pistonmachine wordt met een mechanische zuiger het koffiewater door de koffie gedrukt. De koffiebonen moeten apart gemalen worden en de gemalen koffie in een piston gedaan, vervolgens de piston in de espressomachine plaatsen en het hete water met de juiste snelheid en druk door de koffie laten lopen.

Serveren van koffie

Serveer koffie het liefst in een simpel kopje, dat niet gemaakt is van glas of metaal, dat kan namelijk vreemde smaken met zich meebrengen en zorgen dat de koffie te snel afkoelt. Een kopje van aardewerk of porselein zijn de meest gebruikte materialen voor een koffiekopje. Porselein is harder, dichter en lichter dan aardewerk. Tip is om altijd even porseleinen koffiekopjes voor te verwarmen met heet warmen, waardoor koffie langer heeft blijft en zijn smaak behoudt.

Bron: Manners.be


Laat een reactie achter

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs