De positieve effecten van cafeïne

De afgelopen jaren zijn er vele onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van cafeïne uit koffie en thee. Uit al die onderzoeken is gebleken dat cafeïne bijwerkingen heeft, maar die zijn nog niet allemaal duidelijk in kaart gebracht.
Een conclusie is bijvoorbeeld dat cafeïne een bepaalde bescherming biedt tegen kanker en dat het waarschijnlijk weinig tot geen effect heeft op hart- en vaatziekten. Cafeïne zou wel een beperkte positieve invloed hebben op ontstekingen. Op bijvoorbeeld patiënten met reumatoïde artritis heeft cafeïne waarschijnlijk een positief effect.
Het positieve effect dat het drinken van koffie heeft op kanker staat nog niet onomstotelijk vast. Het zou een voorkomend of remmend effect kunnen hebben, maar Alberto Ascherio, professor aan de Harvard School of Public Health en aan de Harvard Medical School, is het nog te vroeg voor al te veel optimisme.
Zo zijn er ook publicaties die concluderen dat cafeïne een positief effect heeft op depressief gedrag. Ook hier waarschuwt Michelle Riba, MD, associate director van het University of Michigan Depression Center, voor al teveel enthousiasme. Volgens haar is de bewijslast nog te doen om echt al patiënten te gaan adviseren om maar koffie te gaan drinken.
Er speelt dus van alles rondom koffie en er lopen nog tientallen onderzoeken, maar het lijkt nog wat te vroeg om je koffieconsumptie fors te gaan opschroeven. Positieve effecten van cafeïne op het menselijk lichaam zijn vooralsnog onvoldoende hard bewezen.
Bron: Gezondheidsweb.eu