De Italiaanse koffie-etiquette


Koffie is onderdeel van de Italiaanse cultuur. Maar er is wel een duidelijke Italiaanse koffie-etiquette. Er zijn duidelijke regels en gewoontjes waaraan je je moet houden in Italië bij het drinken van een kop koffie.


De regels en gewoontjes van koffie drinken in Italië

1. Koffie met melk drink je alleen in de ochtend en nooit na een maaltijd. Een cappuccino of caffè latte ’s avonds is dus uit den boze 2. Koffie drink je zonder toevoegingen. Dus geen ijs of siropen met smaakjes. Wel zijn er 2 uitzonderingen: een caffè alla nocciola, koffie met hazelnotencrème in Napels of een marocchino drinken, een omgekeerde cappuccino met cacaopoeder in Milaan. 3. Gebruik nooit het woord espresso. Espresso is een zetwijze van koffie. Je kunt dus gewoon een caffè voor een espresso bestellen 4. In een espressobar reken je nooit vooraf, maar altijd achteraf 5. Een dubbele espresso kent men niet in Italië, bestel gewoon een tweede kopje 6. In openbare gelegenheden reken je als uitzondering wel je koffie vooraf. Gelegenheden als bijvoorbeeld vliegvelden, toeristische plekken, stations 7. Italianen drinken hun koffie staand. Koffie is een oppepper en dient daarom zo snel mogelijk genuttigd te worden. Ga enkel zitten als daar een goede reden voor is


Bron: Culy.nl