Fairtradeprovincie. Deze titel behoort sinds kort toe aan de provincie Antwerpen. Volgens beleidsmedewerker Daan Sanders wordt er jaarlijks 18.000 kilo fairtrade koffie gedronken door alle medewerkers en gasten op recepties.
Fairtrade is voor de stad en de districten van Antwerpen erg belangrijk. Naast 18 ton koffie worden er ook nog eens duizenden liters eerlijke fruitsap en thee gedronken. Zelfs de T-shirts die de provincie gebruikt zijn gemaakt van katoen dat voor een eerlijke prijs wordt verkocht, in sociaal verantwoorde omstandigheden is geteeld en zonder insecticiden is gekweekt.
Het fairtradebeleid houdt in dat de stad eerlijke handel promoot in scholen, instellingen en bedrijven en natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld moet geven.
De 2300 personeelsleden van de stadsadministratie drinken uitsluitend fairtrade koffie. Maar loont dit initiatief nu echt? Wereldwijd zijn er zo'n 25 miljoen kleine koffieboeren die slechts 5 tot 12 procent ontvangen van wat wij betalen voor gewone koffie. Fairtrade koffie is vaak slechts minimaal duurder maar de koffieboeren ontvangen dan ook maar liefst 25%.
Bron: Gva.be