Zelf koffiebonen malen heeft vele voordelen.


Gemalen koffie direct kunnen gebruiken, voor een espresso koffie of voor filterkoffie. Makkelijk als de koffie reeds op de goede maalgraad gemalen koffie. Maar de koffie smaakt nóg lekkerder als je de koffiebonen vlak voor het zetten zelf maalt, dan gaan er namelijk minder smaken verloren.

De maalgraad is erg belangrijk voor de smaak van de koffie, het is namelijk bepalend voor de doorlooptijd en dus de extractie. De juiste maalgraad is dus afhankelijk van de zetmethode. Filterkoffie heeft een grove maling en espresso een fijne maling.

Hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie. Te vergelijken met grote kiezelstenen en zand. Water zal sneller zijn weg vinden tussen grote kiezelstenen dan door fijn zand. Het water komt dus sneller door een grovere maling dan door een fijne maling. Hoe fijner de maling, hoe meer weerstand het water zal ondervinden.

Oxidatie

Koffiebonen bevatten een rijkdom aan smaken. Veel van die aromastoffen in koffie zitten in de oliën en vetten. Koffie bevat ongeveer 15 procent oliën en vetten. En juist als die oliën en vetten in contact komen met zuurstof ontstaat er een chemische reactie en gaan veel van die aroma’s verloren. Dit proces heet oxidatie. En start dus eigenlijk meteen tijdens het malen van koffiebonen. Binnen 15 minuten na het malen neemt de smaak ongeveer met 60 procent af. Dus hoe langer je wacht met koffiezetten, hoe sterker de smaak zal verschillen.

Koffiebonen worden geroosterd, ook wel gebrand genoemd, en daaruit ontstaat kooldioxide die in de koffiebonen blijft vastzitten. Dit chemische element zorgt ervoor dat de oliën uit de kleine koffieboontjes in het drankje blijven. Maar tijdens het maalproces ontsnapt het koolzuur bijna direct. Na ongeveer 60 seconden is ongeveer 80 procent van de stof weg. Zet dus snel je koffie nadat de koffiebonen zijn gemalen.

Misschien dus een bonenmaler overwegen als je filterkoffie of een espressomachine hebt? Zelf je eigen koffiebonen malen?

Eenwegventiel op de verpakking

Bij het verpakken van koffie wil je dus vooral zuurstof buiten de deur houden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat koffie, bewaard in een papieren zak of open bak, binnen 7 tot 12 dagen de meeste mooie aroma’s heeft verloren. Echter, als je koffie luchtdicht wilt verpakken moet je eerst zo’n 24 uur wachten. In de eerste 24 uur na het branden ontsnapt er namelijk per kilo koffiebonen zo’n 10 liter gas, met name kooldioxide.

Als je koffie direct na het branden luchtdicht verpakt, dan zou de verpakking door de kooldioxide direct open knappen. In een verpakking met een eenwegventiel kun je de koffie wel direct na het branden verpakken, omdat de gassen via het ventiel kunnen ontsnappen. Maar er kan geen zuurstof in het komen. Daarom staan sommige pakken soms ook bol als ze gekocht worden.

Bewaren van koffiebonen

Bewaar geopende verpakking van koffiebonen altijd op een koele en donkere plek en het liefst in een luchtdichte verpakking. De koffie moet beschermt worden tegen licht, vocht en zuurstof. Koffiebonen blijven maanden of zelfs jaren goed. De kleur kan iets veranderen na verloop van tijd, maar dat doet niets af aan de koffie.

De THT datum op de verpakking kun je dus eigenlijk negeren, uiteraard mits de koffiebonen op de juiste manier zijn bewaard. Maak dus de originele zak na openen weer goed dicht of bewaar de koffie in een blik, fles of pot die goed afgesloten is.

Bron: MetroTime