In 2022 helft van mondiale koffie, cacao en theeproductie duurzaam


Deze ambitie sprak het keurmerk UTZ Certified afgelopen week uit op het seminar Eye on the Future in Amsterdam. Volgens UTZ Certified, dat inmiddels 10 jaar bestaat, moet over 10 jaar 50 procent van de wereldwijde koffie-, cacao- en theeproductie verduurzaamd zijn.


Het keurmerk UTZ Certified bestaat sinds 1997 en ins opgezet door een koffieproducent uit Guatemala en de Nederlandse koffiebrander Ahold Coffee Company. Doelstelling van het keurmerk is om de onderlinge kennis en verstandhouding te verbeteren tussen spelers in de koffiehandel.


UTZ Certified heeft zichzelf voor de komende jaren als doelstellingen gesteld: schaalvergroting, meer betrokkenheid van de industrie en een nog relevanter netwerk van spelers in de koffiehandel. Spelers als boeren, overheden en NGO's. Met technische innovaties betreft wil het keurmerk boeren nog beter in staat stellen om hun landbouwmethoden te verbeteren. Dit moet zorgen voor een mindere milieubelasting, de oogst en de kwaliteit van de producten verbeteren en het inkomen van de boeren doen laten stijgen.


Toekomstige uitdagingen voor UTZ Certified

Op het seminar Eye on the Future gaven diverse sprekers hun visie op de toekomstige kansen en uitdagingen voor UTZ Certified. Zo is het volgens Kamau Kuria van Coffee Management Systems en Korotoum Doumbia van certificeringsinstantie CEMO van belang dat kleine boeren meer toegang krijgen tot krediet, meer training en dat boeren nog meer betrokken worden bij certificeringsprogramma's zodat zij hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. En volgens Heather Mak, co-auteur van Signed, Sealed en Delivered is het van belang dat keurmerken tot harmonisering van hun eisenpakket komen.


In het slotwoord op het congres gaf UTZ Certified Directeur Han de Groot aan dat het keurmerk zich ook de komende jaren maximaal zal blijven inzetten voor het verbeteren van de levensstandaard van boeren. UTZ Certified wil dat in de toekomst duurzame landbouw de gewoonste zaak van de wereld wordt.