Donker geroosterde koffiebonen zijn niet zo schadelijk voor de maag als eerder werd gedacht. Veel mensen drinken cafeïnevrije koffie om hun maag te behoeden voor een geïrriteerd gevoel. Maar... de sleutel tot een kalme maag kan consumptie van straffere soorten koffie zijn.


Uit recent onderzoek blijkt dat in donker geroosterde koffiesoorten een bestanddeel zit dat een signaal aan de maag geeft om minder zuur te produceren. De onderzoekers ontdekten in de donker geroosterde soorten een bepaald component dat de mogelijkheden van maagcellen om zuur te produceren blokkeert. Dit kan een manier zijn om irritaties te beperken of zelfs te vermijden. In de donker geroosterde koffie's zit tweemaal zoveel van dit ingrediënt als in lichtgeroosterde soorten.


In het onderzoek werden menselijke maagcellen blootgesteld aan verschillende koffiebereidingen, zoals donker geroosterd of cafeïnevrije koffie. Hierdoor werden er bestanddelen ontdekt die chemische veranderingen veroorzaken die geassocieerd worden met een verhoogde productie van maagzuur. Bestanddelen als cafeïne, catecholen en andere ingrediënten. Het blijkt dat het irriterende effect komt door een combinatie van deze bestanddelen. Een enkel ingrediënt op zich is niet verantwoordelijk.


Deze resultaten kunnen wel eens leiden tot koffiesoorten die vriendelijk zijn voor de maag maar wel de smaak van normale koffie hebben. Maar de sleutel tot een kalme maag kan consumptie van donker geroosterde koffie zijn.



Bron: hln.be