Duitse investeringsmaatschappij JAB biedt 6,5 miljard voor DE


DE Master Blenders 1753 (eigenaar van koffiemerk Douwe Egberts en theemerk Pickwick) komt mogelijk in handen van het Duitse JAB, Joh. A. Benckister. De Duitse investeringsmaatschappij deed deze week een bod van 6,5 miljard dollar op de aandelen van DE.


JAB is eigendom van de schatrijke Duitse familie Reimann en bezit reeds 15 procent van de aandelen DE. Het vermogen van de familie Reimann wordt geschat op 11 miljard. Het bedrijf wordt geleid door Bart Becht, Olivier Goudet en Peter Harf, drie mannen met een schat aan ervaring in de foodmarkt. In de wandelgangen worden ze ook wel eens 'De Drie Musketiers' genoemd. JAB is inmiddels al eigenaar van parfumhuis Coty, met merken als Davidoff en Joop!.


JAB uitdager van Starbucks

Het bod op DE lijkt een stap de volgende stap van JAB in de doelstelling een wereldomvattend koffie imperium neer te zetten. Recent werden voor 2 miljard al de Amerikaanse koffiebedrijven Caribou Coffee Company en Peet’s Coffee & Tea overgenomen. Het bedrijf wil Starbucks challengen en zelfs van de troon stoten als grootste koffieketen ter wereld.


De huidige topman Jan Bennink is volgens analisten de grote winnaar als het overnamebod van JAB wordt geaccepteerd. Met een miljoen aandelen vangt Bennink bij een bedrag van € 12,75 per aandeel € 12,75 miljoen.


Bron: Out-of-Home Shops