Drink cafeïnevrije koffie en voorkom een hoge bloeddruk


Drink je meer dan 4 koppen koffie per dag, dan is het verstandig om af en toe ook een kop cafeïnevrije koffie te drinken. Wie jarenlang meer dan 4 koppen koffie per dag drinkt heeft een verhoogde kans op hoge bloeddruk.


Cafeïnevrije koffie is eigenlijk niet helemaal cafeïnevrij. Gebrande cafeïnevrije koffie mag in de Europese Unie maximaal nog 0,1% cafeïne bevatten. Omgerekend is dat slechts 2 tot 4 milligram cafeïne per kop koffie. Een normale kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne dus een dergelijk kleine hoeveelheid heeft een verwaarloosbaar effect op de slaap of concentratie.


Hoe werkt het proces van decafeïneren van koffiebonen?
Voorafgaand aan het branden van de koffiebonen wordt de cafeïne uit de koffieboon gehaald. Dit gebeurd door de bonen lang genoeg in water te laten weken, want cafeïne lost namelijk op in water. Helaas gaan bij enkel oplossen ook de typische koffie-aroma's verloren dus daarom voegt met extractiestoffen toe die de cafeïne binden. Deze stoffen laten de andere ingrediënten ongemoeid en zorgen dus voor behoud van de lekkere koffiesmaak. Het organische oplosmiddel dichloormethaan (DCM) wordt hier het meest voor gebruikt.


Na het weken worden de koffiebonen gespoeld en aansluitend gestoomd op een temperatuur van 40°C om eventuele restjes DCM te verwijderen. In hoge concentraties is deze stof namelijk slecht voor de lever. Na dit proces worden de koffiebonen gedroogd, gekoeld en vervolgens op de reguliere wijze gebrand. Mochten er onverhoopt toch nog kleine hoeveelheden DCM zijn achtergebleven, dan worden deze tijdens het branden wel verwijderd.
Er bestaat ook een proces met koolstof om cafeïne uit koffiebonen te halen. Deze koolstof bindt dan de cafeïne uit de koffieboon, waardoor er na behandeling nog maximaal 0,1% cafeïne overblijft.


Is cafeïnevrije koffie gezonder? Drink je jarenlang meer dan 4 koppen koffie per dag dan kan dit leiden tot een lichte verhoging van de bloeddruk. Overmatige koffieconsumptie kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen. Mensen met een hoge bloeddruk of hartklachten kunnen daarom beter voorzichtig zijn met koffie. En dus kiezen voor een heerlijke kopje cafeïnevrije koffie. Bij minder dan 4 koppen koffie per dag kan je een licht opwekkend gevoel ervaren, minder slaperig zijn en soms je zelfs beter concentreren. Deze hoeveelheden kunnen echter absoluut geen kwaad.


Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden weinig koffie te drinken. Voor zwangere vrouwen vergroot cafeïne de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Cafeïne kan pasgeboren baby's erg onrustig maken doordat de cafeïne in de moedermelk terecht komt. Voor de koffieliefhebbende vrouwen wordt geadviseerd om geleidelijk over te stappen naar cafeïnevrije koffie. Stap je te snel over dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn of trillende handen.


Er bestaan ook koffievervangers die helemaal geen cafeïne bevatten, maar die smaken meestal ook niet naar koffie. Deze producten worden vaak gemaakt van geroosterde en gemalen chicoreiwortel, geroosterd graan of een mengsel van deze grondstoffen. Deze producten zijn echter niet vrij van calorieën.

 
Bron: Knack.be