Recycling Nespresso capsules een succes?

Een kop koffie, gemaakt met een eenkopsmachine en koffiecapsules. Wereldwijd een groot succes. Bekende capsules zijn Nespresso, Nescafé Dolce Gusto capsules, Lavazza A Modo Mio capsules of Illy Iperespresso capsules (ook wel Illy MIE capsules genoemd). Vooral bij Nespresso is er vanaf introductie van de capsules flink ingezet op recycling, maar is dit ook een succes?

Jaarlijks wordt er naar verwachting 5 miljoen kilo aluminium gebruikt voor de productie van de Nespresso cupjes. Nespresso is onderdeel van het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld, het Zwiterse Nestlé. Nestlé is nog meer bekend van merken Nescafé Dolce Gusto, Purina, Wagner Pizza, Bonzo, Kitkat, Nuts of Maggi. Aluminium is een zeer onvriendelijk verpakkingsmateriaal, vooral de productie is zeer milieu onvriendelijk. Het metaal op zichzelf heeft weinig negatieve invloeden op het milieu, het is niet giftig en zal niet snel oplossen in grondwater. Maar de productie is erg milieu onvriendelijk door de grote hoeveelheid energie die er nodig is voor de productie van aluminium. Om één kilo aluminium te maken kan een 100 watt lamp maar liefst 430 uur branden.

Duurzaamheid bij Nespresso

Nederland heeft volgens Nespresso honderd procent recyclingcapaciteit en begint vanaf 2016 met het zogeheten capsule to capsule project. Het aluminium van de gebruikte capsules wordt dan hergebruikt voor de productie van nieuwe capsules. Nespressodrinkers leveren hun capsules in bij verzamelpunten of geven het mee retour aan de bezorger. Nespresso maakt alleen niet bekend of klanten dit doen en hoeveel capsules er dan worden ingeleverd.

Maar hoe komen we er dan achter hoeveel Nespresso capsules er worden ingeleverd? Medewerkers van het onderzoeksbureau Eureco BV in Terschuur, die geregeld vuilniszakken voor onderzoek bekijkt, komen de capsules geregeld tegen. Maar budget om het echt te onderzoeken ontbreekt helaas.

Dan schatten. Vijf jaar geleden peilde Nespresso onder klanten hoeveel er zouden meedoen aan een recyclesysteem. Op dat moment waren er 43 procent belangstellenden. Als Nespresso dit percentage wereldwijd inmiddels op 50 procent heeft gekregen, een topprestatie, dan komt er nog altijd jaarlijks tussen de 3 en 50 miljoen kilo aluminium in het milieu. Oftewel, het gewicht van tien Boeings 747. Oordeelt u zelf, duurzaam of niet?

Ons assortiment capsules geschikt voor Nespresso apparaten

Ons assortiment capsules geschikt voor Nespresso apparaten bestaat uit de volgende 3 merken:
- Medellin Secret espresso cups, een topkoffie van één koffieplantage uit Colombia;
- Caffé Magnani capsules, 5 smaken 100% arabica koffie, van een mild tot een ristretto;
- Nexpod capsules, 3 smaken capsules van Zwitserse kwaliteit

Bron: Volkskrant