Waarom een glaasje water bij de koffie?


In veel horecagelegenheden krijg je tegenwoordig een glaasje water bij de koffie. In zuidelijke landen gebeurd dit al langer, maar het glaasje water bij de koffie lijkt nu ook ons land te veroveren. Maar waarom is dat eigenlijk?


Water neutraliseert de smaak in je mond

Water neutraliseert de smaak in je mond, het ontdoet je van negatieve smaakinvloeden. Hierdoor kun je de koffie beter proeven. De horecaketen die vaak tijd en aandacht heeft besteed aan een verse kop koffie wil graag dat je de koffie zo goed mogelijk kunt proeven. Het is dus de bedoeling dat je het glaasje water opdrinkt voordat je aan de koffie begint. Daarnaast neutraliseert water na het drinken van de espresso je mond ook weer, dus misschien een slokje water overlaten voor na de koffie? Of vragen om een tweede glaasje water?


Meer redenen voor water bij de koffie

Op internet vindt je nog meerdere redenen voor water bij de koffie. Bijvoorbeeld dat koffie vocht onttrekt aan het lichaam en het vochtgehalte daarom met een glaasje water weer moet worden bijgevuld. Maar andere websites spreken dit weer tegen, koffie draagt volgens hen ook bij aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid vocht.


Op andere websites is te lezen dat het water enkel ter afkoeling en bestrijding van de dorst wordt aangeboden. Oftewel, er kunnen naast het neutraliseren van de smaken nog meerdere redenen zijn, maar de hoofdreden die overal te lezen is betreft het neutraliseren van de smaak.


In de beter koffiebars serveert men koffie al met een glaasje water. Hopelijk volgen meer horecagelegenheden in de toekomst.


Bron: Koffie.blog.nl