BBQ-recept: Eend met korstje van koffie, bruine suiker en koriander

Het is weer echt weer om de barbecue aan te steken. Bij deze een heerlijk recept om eend te bereiden op de barbecue met een korstje van koffie, bruine basterdsuiker en koriander.


 

Benodigdheden voor 2 personen:

2 eendenborstfilets

1,5 tl (verse) gemalen koffie

0,5 tl korianderzaad

1 tl zeezout (grof)

1,5 tl bruine basterdsuiker

peper uit een pepermolen

Aluminium barbecueschaaltje (wegwerp met kleine sleufjes)


 

Bereiding:

Zorg dat de barbecue goed gloeit als de eend erop wordt gelegd. Steek hem daarom op tijd aan en zorg dus dat de kolen een mooie grijze kleur hebben.


Laat de eendenborstfilet op kamertemperatuur komen door hem ruim voor het barbecueën en het bereiden uit de koelkast te halen.


Doe het korianderzaad in een koekenpan en rooster het zaad op een hoog vuur. Als het korianderzaad begint te kleuren en te geuren zet je het vuur uit. Doe het korianderzaad vervolgens in een vijzel en wrijf het grof. Meng er vervolgens de basterdsuiker, de koffie, zout en wat peper uit een pepermolen door.


Neem de eendenborst en kerf de witte vetrand een aantal keren kruislings in. Er moet een ruitpatroon ontstaan. Wrijf vervolgens de kant met het kruispatroon in met het koffie mengsel.


Pak de aluminium barbecueschaal en leg de eendenborstfilet op de schaal. De kruidenkant moet aan de onderkant zitten. De aluminium barbecueschaal zorgt ervoor dat het vet uit het eendenvel niet in de barbecue druipt. Dit zou namelijk voor vlammen zorgen en dat zou de eend kunnen verschroeien.


Leg daarna de schaal met de eendenborstfilet op de barbecue. Dek de eend af met de deksel van de barbecue, als u deze heeft. Op deze manier zal de eend sneller en gelijkmatiger garen en is de kans op vlammen minder. Zorg er wel voor dat de gaatjes van de deksel voor de helft open staan.


De eend heeft ongeveer 12 tot 15 minuten nodig om mooi rosé te worden. Dit is wel afhankelijk van het vuur. Als de eend klaar mooi gegaard is, laat het dan nog even ongeveer 5 minuten rusten. Snij de eend in schuine plakken met een scherp mes. Serveer de eens met eventueel tomaten of groene sla erbij.


Bron: etenenzo.nl