Fairtrade gecertificeerde koffie op de Olympische Spelen in Londen

Koffie, chocolade, suiker, bananen, wijn en sinaasappels die genuttigd gaan worden op de Olympische Spelen in Londen zullen allemaal voorzien zijn van het fairtrade keurmerk. Er zullen bijvoorbeeld naar verwachting 14 miljoen kopjes koffie, 10 miljoen suikerzakjes en 7,5 miljoen kopjes thee geschonken gaan worden op het evenement dat vandaag gaat beginnen en duurt tot en met 12 augustus 2012.

De Engelse zusterorganisatie van Stichting Max Havelaar, de Fairtrade Foundation, schat in dat er alles bij elkaar voor ongeveer 100.000 pond aan Fairtrade premie wordt gegenereerd tijdens de Spelen. Dit bedrag zal in de ontwikkelingsgebieden geïnvesteerd gaan worden op sociaal, economische en milieu gebied. Bijvoorbeeld scholen, sportvelden, gezondheidszorg en schoon drinkwater. Goed nieuws dus voor de arbeiders en boeren die deze producten verbouwen en dus via een eerlijke prijs op eigen kracht verder kunnen werken aan een nog betere toekomst.

In Nederland is het keurmerk Max Havelaar bekend als organisatie die kansarme boeren in ontwikkelingslanden helpt om armoede aan te pakken. De boeren krijgen een minimaal kostendekkende prijs voor duurzame productie en een premie om de armoede aan te pakken en een kans op eerlijke ontwikkeling te geven. Het Max Havelaar keurmerk staat ook voor een gezond milieu. Aan het behalen van een certificaat zitten allerlei regels vast op het gebied van bodem, water, lucht en biodiversiteit.

Het gaat goed in de wereld van certificering en keurmerken. Inmiddels bevinden zich al in 25 landen een Fairtrade keurmerkorganisatie als Stichting Max Havelaar, zijn fairtrade producten uit meer dan 60 ontwikkelingslanden afkomstig en werken er in totaal 1,2 miljoen arbeiders en boeren aan deze fairtrade producten.

Bron: Gezondheidskrant