Eerste Barista onderwijsboek


Ongeveer 30% van het aantal kopjes koffie wordt tegenwoordig buitenshuis geconsumeerd. De absolute hoeveelheid koppen koffie buitenshuis zal dankzij de bevolkingsgroei stijgen.


Van Spronsen & Partners heeft een brancheonderzoek ‘De Koffie- en theebar in beeld’ uitgevoerd waaruit blijkt dat consumenten hogere eisen gaan stellen aan een kop koffie in horecagelegenheden. Dit komt mede doordat de consument thuis steeds vaker goede apparaten heeft en meer kennis heeft. Dit is een reden geweest voor Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) om samen met Koffiebranderij Peeze en Rijn IJssel Vakschool Wageningen het werkboek Barista te ontwikkelen.


Docent en Barista Johan Hoens heeft recentelijk het eerste barista lesboek geschreven. Hij heeft eerst onderzoek gedaan naar de behoefte van barista-trainingen. Zijn uitkomst in ongeveer hetzelfde als wat Van Spronsen & Partners recentelijk publiceerde na aanleiding van hun onderzoek: “Het bedrijfsleven vraagt steeds meer om geschoolde koffiezetters. Neem sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, daarvan is de volledige bedienende brigade op koffiecursus gestuurd. Maar ook vanuit de consument komt er steeds meer aandacht voor koffie en thee”.


Hoens heeft de SVH betrokken bij het totstandkoming van dit werkboek, doordat zijn collega’s van het Rijn IJssel Collega hem op dit idee brachten. Door deze samenwerking is het idee ontstaan om het boek met QR-codes aan de films uit Passie voor Horeca te koppelen. Koffiebranderij Peeze werd nauw betrokken bij het maken van de films. Hoens geeft aan: “Peeze leverde aanvullende kennis vanuit het bedrijfsleven en SVH hield supervisie en vulde aan met algemene horecaexpertise. Ik was erg blij met die samenwerking.”


Het leerboek met tijdens de Horecava 2012 gepresenteerd aan de mensen. Het eerste exemplaar werd op ludieke wijze door Barbara Schlosser van uitgeverij Food Mediair overhandigt als symbool voor de samenwerking aan de drie directeuren, Bob Schut, directeur SVH, Carel Rink, directeur Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Paul van der Hulst, directeur koffiebranderij Peeze.


Bron: peeze.nl