In het eerste kwartaal van 2011 is de afzet van UTZ CERTIFIED koffie 25% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2010 werd in totaal 12,1 miljoen UTZ CERTIFIED koffie verkocht.

Brazilië is de grootste leverancier van UTZ CERTIFIED (UTZ) koffie met 16,9 miljoen kilo, als tweede Vietnam met 8,0 miljoen kilo en als derde Honduras met 6,7 miljoen kilo duurzame koffie. Wereldwijd zijn er nu 160.000 koffie-, cacao en theeplantages en kleinschalige boeren UTZ CERTIFIED gecertificeerd.

Aansluiting bij UTZ CERTIFIED zorgt voor een groot aantal boeren voor versterking van de onafhankelijke positie, een betere prijs voor een beter product en verbetering van hun levensstandaard. De boeren worden getraind in het verder professionaliseren van hun bedrijfsvoering en landbouwpraktijken. Hierdoor kunnen ze meer produceren tegen lagere kosten en wordt de kwaliteit van hun producten verbeterd. Bovendien krijgen boeren die zijn aangesloten bij UTZ CERTIFIED op de wereldmarkt een premie voor hun oogst.

Inmiddels zijn al bedrijven uit meer dan 42 landen geregistreerd als partner en koper van UTZ CERTIFIED koffie. In Nederland zijn bijvoorbeeld Sara Lee (Douwe Egberts) en Ahold Coffee Company grote afnemers van UTZ CERTIFIED duurzame koffie.

Bron: StichtingMilieunet.nl