Koffie verkleint je kans op bepaalde soorten huidkanker, zogenoemde non-melanome huidkanker. Volgens Amerikaans onderzoek verkleint elk kopje koffie dat je op een dag drinkt de kans zelfs met 5 procent.
Binnenkort dus cafeïne als toevoeging in zonnebrandcrèmes? Of je huid insmeren met koffie?
Cafeïnevrije koffie verkleint de kans op zulke kanker niet. En ook thee, dat ook cafeïne bevat, heeft veel minder effect dan koffie met cafeïne. Het is dus de cafeïne die voor het kankerverminderende effect zorgt. Cafeïne blijkt de werking van het gen ATR af te remmen. Maar ... cafeïne beïnvloed wel meer genen.
Het ATR-gen speelt een sleutelrol bij de kankerremmende werking van koffie. Maar dit ATR-gen doet nog meer ... Het zorgt er namelijk voor dat DNA-schade wordt gerepareerd. Schade die ontstaan kan zijn door foutjes bij de celdeling, maar ook door invloeden van buitenaf (zoals UV-licht). Het is dus ook zeker een belangrijk gen. Uit het Amerikaanse onderzoek, gedaan op muizen met weinig actief ATR-gen, bleek dat beschadigde cellen doodgingen in plaats van herstelden. Het ATR-gen is dus erg belangrijk.
Conclusie is dat nog meer onderzoek nodig is om te onderzoeken of cafeïne een rol kan spelen bij het afremmen van kanker.
Bron: Wetenschap24