Tegenvallende oogsten zorgen voor koffietekort


koffiebonenEr dreigt wereldwijd een koffietekort. Het is nauwelijks voor te stellen, opstaan zonder het vertrouwde zwarte goud. Of een werkdag doorkomen zonder koffie.

Toch valt dit jaar de koffieoogst ook weer tegen volgens het International Coffee Organisation (ICO) en lopen de koffievoorraden nog verder terug. Dit jaar een tekort aan koffie?

Jaarlijks worden er meer dan 2,25 miljard kopjes koffie per dag gedronken. De meest gebruikte koffieboon is de arabica koffiebonen. Helaas kan deze arabica koffieplant alleen in hooglanden zoals van Ethiopië, Brazilië en Colombia goed groeien. Maar volgens wetenschappers wordt het in deze streken door de opwarming van de aarde steeds moeilijker om de koffieplant te laten bloeien. Extreme stormen verspreiden ziektes en schimmels en door lange, droge perioden en stijgende temperaturen wordt het de komende jaren alleen maar zwaarder voor de arabica koffieplant.

Een koffietekort in 2017?

Maar in 2017 is het juist de robusta koffieboon, na arabica de meest gebruikte koffieboon, die misschien voor een koffietekort gaat zorgen. Het ICO schat dat er dit jaar een koffieoogst is van 151,6 miljoen balen robusta koffiebonen, waarbij een baal 60 kilo koffiebonen is. Maar dit zijn 200.000 balen minder dan in 2016. Aanhoudende droogte en extreme regenval zijn de belangrijkste oorzaken.

Aanhoudende droogte in de Braziliaanse regio Espirito Santo, waardoor koffieboeren maar mondjesmaat de koffieplantages mogen irrigeren, vanwege een tekort aan water. In Vietnam en Indonesië is er juist geen aanhoudende droogte maar een extreme regenval. En hierdoor bestaat de angst dat de oogst in deze gebieden dit jaar maar liefst 18% lager gaat uitkomen.

De verwachting is dus dat er minder robusta koffiebonen voor de export beschikbaar komen. En zal er dus over de wereld bestaande voorraden aangesproken moeten worden om toch koffie beschikbaar te hebben. En dus is de verwachting ook dat de prijs voor robusta koffiebonen gaat oplopen. En dan wordt ook de arabica koffieboon ook meegetrokken met deze prijsstijgingen. En dat terwijl dit jaar eigenlijk de arabica koffiebonen oogst er goed voor staat. Volgens Citigroup kunnen er maar liefst 148 miljoen balen geoogst kunnen worden, ruim 3 miljoen meer dan afgelopen oogstjaar.

Prijsverhoging arabica koffiebonen

De prijsverhoging van arabica koffiebonen komt door 3 verschillende redenen: 1. partijen die normaliter robusta koffiebonen wijken, door de tegenvallende oogsten, uit naar arabica koffiebonen 2. de vooruitzichten voor arabica koffiebonen voor het volgende oogstjaar zijn minder goed. In Brazilië heeft de koffieoogst een tweejaarlijkse cyclus, waarbij het tweede jaar altijd fors minder is dan het eerste jaar 3. de belangrijkste reden is de groeiende populariteit van het drinken van koffie, in het bijzonder de arabica koffie

Voor de koffieliefhebbers dus minder goed nieuws. De opwarming van de aarde en het veranderende klimaat zorgt voor mindere koffieoogsten de komende tientallen jaren. Volgens het ICO dalen de voorraden van de arabica koffiebonen nu al 13 kwartalen op rij en zijn ze nu op het laagste niveau sinds het jaar 2000 beland.

Bron: Beurshalte