Espresso goed voor sperma


Espresso drinken is goed voor je sperma. Dit heeft het onderzoek van Joost Linschooten van de Universiteit van Maastricht uitgewezen. Linschooten geeft aan: “Espresso heeft effect op nageslacht”. Espresso beschermt namelijk het DNA dat in het sperma zit.


Espresso

Er zijn 81 vader-moeder-kind-trio’s onderzocht voor het onderzoek. Linschooten zegt op BNR: “Het blijkt dat de consumptie van één kopje koffie per dag of meer al een positief effect kan hebben op het nageslacht.” De onderzoeker geeft aan dat hij niet weer wanneer je precies teveel espresso drinkt, dus waar het omslagpunt ligt, maar hijzelf blijft espresso gewoon lekker drinken.


Roken

Roken daarentegen is weer niet goed voor het sperma. Rook van de sigaretten zorgt er namelijk voor dat het DNA in het sperma juist wordt beschadigd. Dus als een man graag vader wil worden, kan hij het beste stoppen met roken. Op hetzelfde moment als zijn vrouw stopt met de anticonceptie.


Het onderzoek laat ook zien dat hoe hoger het jaarinkomen is, hoe minder veranderingen er te zien zijn in het DNA. Linschooten zegt: "Dat hangt waarschijnlijk samen met het roken. We zien ook dat mensen die meer verdienen vaak minder roken".


Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Jan Kremer geeft aan dat het voor mensen best verwarrend is allemaal. De ene keer is koffie juist slecht voor de zwangerschap en de andere keer is het juist weer goed. Maar Kremer geeft hierbij aan dat het niet altijd juist is. Zijn belangrijkste advies is dat zowel de man als de vrouw het beste kan stoppen met roken.


Advies

Advies voor de man wanneer hij weer behoefte heeft om een sigaret op te steken: schenk jezelf een heerlijke espresso in, geniet ervan en denk eraan dat je het voor je nageslacht doet!


Bron: bnr.nl