Gebruikte koffiecups bij plastic afval?


De koffieverkoop loopt de laatste jaren terug in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat er minder koffie wordt gedronken. Er vindt een verschuiving plaats van filterkoffie naar capsules en koffiepads. In 2014 werden er accijnzen betaald voor ruim 46 miljoen kilogram koffie, 4 jaar later nog voor ‘slechts’ 34 miljoen kilogram koffie. We drinken in Nederland nog steeds veel koffie, maar vooral de manier van koffiedrinken is veranderd. Geen thermoskannen meer met koffie die aan het einde van de dag worden weggegooid, maar een spectaculaire stijging van eenkops koffiemachines.

Nespresso, het meest bekende koffiemerk in capsules, maakt alweer sinds 1989 aluminium koffiecapsules, alweer ruim 30 jaar. De naam is afgeleid van het bedrijf en espresso. Pas in 1991 werd Nespresso een zakelijk succes na een marketingcampagne en Nespresso-machines worden door vele fabrikanten, zoals Delonghi, Jura, Magimix, Krups, Miele en Siemens in licentie geproduceerd. Na de opkomst van de Senseo in 2001 kwamen er de jaren daarna meerdere merken met koffiecapsules, zoals Illy met Illy Iperspresso (Illy MIE capsules), Lavazza A Modo Mio, Dolce Gusto, Tassimo en nóg meer merken. De capsulemarkt is sindsdien flink gegroeid.

Koffiecapsules bij plastic afval?

Maar veel van die cups, gemaakt van plastic of aluminium, verdwijnen jaarlijks helaas nog steeds in de prullenbak. De schatting hoeveel cups er jaarlijks wereldwijd in de prullenbak verdwijnen lopen sterk uiteen, maar duidelijk is dat het om miljarden capsules gaat. Een schatting uit 2018 van Nespresso is dat er jaarlijks 9 miljard koffiecapsules worden verkocht in de wereld, goed voor 400.000 ton afval, het equivalent van vier Eiffeltorens. Maar bij welk afval moeten gebruikte koffiecups, ook wel koffiecapsules genoemd? Capsules zijn gemaakt van plastic en/of aluminium. En plastic en aluminium bakjes en schaaltjes mogen bij het PMD afval, PMD staat voor Plastic of Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Maar dus ook koffiecups? Daar zit ook nog koffiedrab in.

Koffiecups mogen NIET in de zak of container voor plastic, blik en drinkpakken, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit. De aluminium koffiecup krijgt aan de binnenkant een plastic laagje. Koffiecups moeten bij het restafval, net zoals koffiepads. En vooral de aluminium koffiecapsule is zeer belastend voor het milieu. Koffiefilters en koffieprut, van koffiebonen of filterkoffie, mag in de GFT-bak. Er zijn inmiddels een aantal merken, zoals Nespresso en Dolce Gusto, die een eigen inzamelsysteem hebben. De cupjes kunnen ingeleverd worden in de winkel of in een recyclezak aan de bezorgen worden meegegeven.

Op de website van Milieucentraal staat dat composteerbare koffiecups bij het restafval moeten, omdat composteerbare cupjes niet snel genoeg afbreken in industriële installaties. Koffiedrab is overigens goed voor de composthoop en (moes)tuin.

De laatste jaren zijn er meerdere goede initiatieven geweest om de afvalberg door koffiecups tegen te gaan, van navulbare koffiecapsules tot en met producten, zoals zelfs een fiets.

Bron: Indebuurt