Producten als koffie, pasta of rijst vrijstellen van houdbaarheidsdata

Om voedselverspilling tegen te gaan moeten consumenten door de overheid beter geïnformeerd worden over de betekenis van houdbaarheidsdata. Producten zoals koffie, pasta of rijst zouden vrijgesteld moeten worden van houdbaarheidsdata. In België is daarover unanieme een resolutievoorstel van Anneleen Van Bossuyt goedgekeurd.

De resolutie vraagt de Belgische regering om consumenten beter te informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdata. In navolging van Nederland, Zweden en Duitsland wil de Belgische regering binnen Europa pleiten voor een uitbreiding van producten die vrijgesteld worden van een houdbaarheidsdatum, zoals bronwater, koffie, pasta, rijst en chips.

Jaarlijks wordt er in heel Europa 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is maar liefst 20 procent van het geproduceerde voedsel. Voor een gezin van 4 personen betekent de verspilling maar liefst een jaarlijkse kostenpost van 300 euro. Deze verspilling wordt in de hand gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdata worden aangeduid. De begrippen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’. De term te gebruiken tot heeft als doel om de volksgezondheid te beschermen, na de aangeduide datum kan het product niet langer veilig worden geconsumeerd. Ten minste houdbaar is enkel bedoelt om de voedselkwaliteit voor de consument te waarborgen, na de aangeduide datum neemt de versheid of de kwaliteit van het product af, maar kan het nog perfect geconsumeerd worden.

In 2014 pleitte toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken al voor aanpassing van de Europese regels voor houdbaarheidsdata. In een aantal Europese landen is de term ‘ten minste houdbaar tot’, al vervangen door de aanduiding ‘kwaliteit gegarandeerd tot’, als maatregel om verspilling tegen te gaan.

Bron: Landbouwleven.be