Gewichtstoename door veel koffie drinken

Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van vijf of meer kopjes koffie per dag kan leiden tot gewichtstoename. Het onderzoek stond in de Journal of Agricultural and Food Chemistry, een wetenschappelijk tijdschrift.


De polyfenolen en chlorogeenzuur in koffie zouden nadelen hebben voor de gezondheid. Eén van de onderzoekers professor Kevin Croft zegt: “Deze stoffen stonden eerst juist bekend om de gezondheidsvoordelen.” Maar dit onderzoek bewijst juist het tegendeel.


Tijdens het onderzoek kregen obesitas muizen verschillende hoeveelheden van de samenstelling koffie en chlorogeenzuur toegediend. De muizen die meer vet in hun cellen vasthielden, waren de muizen die vijf tot zes kopjes koffie kregen toegediend.


Chlorogeenzuur en polyfenolen zijn stoffen die beide in koffie aanwezig zijn en tijdens het onderzoek werden de effecten van deze stoffen onderzocht.


Eén van de andere onderzoekers Vance Matthews geeft aan: “Iedereen kent de effecten van cafeïne, maar chlorogeenzuur kan ook een negatief effect hebben op de gezondheid als het niet met mate wordt geconsumeerd. Maar met mate koffie drinken kan geen kwaad.”


Uit eerdere onderzoeken was de conclusie dat koffie drinken zou helpen bij gewichtsverlies en met mate de kans op diabetes verkleint. Onlangs kwam uit een ander onderzoek dat koffie drinken het risico op de ziekte van Parkinson en dementie met 60 procent verlaagt.


Bron: NU.nl