Granizado de café is een drankje dat in de dertiger jaren in Spanje razend populair was. In menig café, restaurant of in het park liet je door het drinken van Granizado merken dat je met de tijd meeging. Een Granizado gemengd met citroenlimonade wordt ook wel mazagran genoemd.
Een Granizado de café is koffie-ijs fijngemalen uit de diepvries.
Tegenwoordig is een Granizado de café nog steeds volop verkrijgbaar in Spanje, van ijssalons tot in bars en restaurants. Zeker voor op een snikhete dag in de ochtend als vervanger van je gebruikelijke kop koffie een absolute aanrader.
Hierbij het recept voor 2 personen: 150 ml zeer sterke koffie 100 gram suiker 250 ml water
Verhit in een pan het water en de suiker en blijf roeren tot de suiker gesmolten is. Laat het geheel een paar minuten koken.  Zet een pot hele sterke (espresso) koffie en voeg deze aan het suikermengsel toe. Schenk het geheel in een voor de vriezer geschikte bak. Vul de bak echter maar voor 2/3e zodat je het geheel later goed kunt roeren.
Zet de Granizado in de vriezer en laat het daar 30 minuten staan. Haal na 30 minuten de bak eruit en men alles goed door elkaar. Maak desnoods met een vork de stukken bij de randen die al bevroren zijn los en meng alles goed. Blijf het mengen herhalen totdat je een nog niet helemaal bevroren smeuïge massa hebt.
En serveer dan de heerlijke Granizado de café in glazen met een rietje of een lepeltje.
Bron: Bijzonder Spaans