Groene thee en cholesterol


Groene thee heeft een positief effect op cholesterol. Het kan het slechte LDL-cholesterol een beetje verlagen en het heeft geen invloed op het goede HDL-cholesterol.

Even wat definities over cholesterol: - cholesterol is een vettige substantie die niet oplosbaar is in water. Ons lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof voor cellen en bepaalde hormonen. Maar... cholesterol is ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Er bestaand 2 soorten cholesterol: HDL en LDL cholesterol - LDL (low density lipoproteïne) vervoert cholesterol van de lever naar het lichaam. Als het LDL cholesterolgehalte te hoog is gaat het zich afzetten in de binnenwand van slagaders en geeft daarom een verhoogde kans op slagaderziekte. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct en een beroerte - HDL (high density lipoproteïne) brengt overtollig cholesterol terug naar de lever om te worden afgebroken en heeft daarom een gunstig effect

Het positieve effect van groene thee blijkt de conclusie van meerdere onderzoeken te zijn in het Journal of the American Dietetic Association. In alle onderzoeken werden 1415 volwassenen getest door enerzijds proefpersonen groene thee te laten drinken of capsules van groene thee te laten nemen en anderzijds proefpersonen een nepmiddel te geven.

De proefpersonen die groene thee kregen bleken 5 à 6 punten minder cholesterol te hebben dan de personen met het nepmiddel. Groene thee in een kopje bleek het meest effectief, beter dan capsules van groene thee.

Bron: Gezondheid.be