De gezondheidsvoordelen van groene thee

Groene thee wordt al eeuwenlang overal ter wereld gedronken. Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant die minimale oxidatie heeft ondergaan tijdens de productie. In landen als China, Japan en Afghanistan is groene thee uitermate populair, de laatste jaren is groene thee in het Westen ook populairder geworden.

De traditionele zwarte thee, die veel in het Westen wordt gedronken, wordt gemaakt van zwaarder geoxideerde bladen dan witte, groene en oolong thee. Het zwart worden van theebladeren is een oxidatieproces, een reeks van chemische reacties die resulteren in het bruinkleuren en het creëren van smaak en aroma in verwerkte thee.

Gezondheid en groene thee

Er worden nogal eens gezondheidsvoordelen toegeschreven aan groene thee, maar eerlijkheid is wel dat hiervoor keihard wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Volgens de National Library of Medicine en de National Institutes of Health zijn er wel een tweetal effecten waarschijnlijk:
-een specifieke zalf met groene thee extracten werkt tegen genitale wratten
-de cafeïne in groene thee heeft een bevorderend effect op mentale alertheid. Wel bevat een kop groene thee evenveel cafeïne als een kop zwarte thee

Groene thee is een goede sportdrank

Groene thee is een goede sportdrank, met veel voordelen. De thee kan uiteraard warm gedronken worden, maar ook afgekoeld meegenomen in een bidon als ijsthee. Tip is dan wel om de thee maximaal 2 minuten te laten trekken, omdat ze anders een bittere afdronk krijgt.

Antioxidanten

Volgens diverse websites is groene thee zeer goed voor sporters als sportdrank. Groene thee zit vol antioxidanten en vitamines (cafeïne, theïne, vitamine C etc.) die de vrije radicalen in je lichaam bestrijden, zodat die je weerstand niet kunnen aantasten. Zo blijf je sterk, minder snel vermoeid en krijgen spierkrampen minder kans om toe te slaan. Wil je voor het beste resultaat gaan van alle soorten groene thee, dan gebruik je Matcha, een Japanse theesoort die enkel in poedervorm wordt verkocht en de meeste antioxidanten bevat. Maar hij is wel prijzig…

Stofwisseling en herstel van je spieren

Groene thee stimuleert de aanmaak van GABA, Gamma Aminoboterzuur, een neurotransmitter die betrokken is bij de regeling en vrijgave van groeihormonen. Het drinken van groene thee heeft daarom een positief effect op je stofwisseling, zowel tijdens als na het lopen. Door GABA worden voedingsstoffen sneller verteerd en kun je dus goed presteren. Na het lopen draagt het drinken van groene thee bij tot het herstel van spieren, waardoor je minder last hebt van stijfheid en zware benen.

Cafeïne

Groene thee bevat cafeïne, overigens groene thee evenveel als een kop zwarte thee. Een kop groene thee bevat de helft van de hoeveelheid cafeïne van een kop koffie. Thee en koffie geven je energie, ideaal voor lopers.

Tannine

Groene thee bevat tannine, dat de opname kan remmen van ijzer uit plantaardige bronnen. Heb je dus een tekort aan ijzer, bijvoorbeeld als vegetariër/veganist, dan is een goede richtlijn om 4 kopjes groene thee per dag te drinken.

Bron: Sport.be