Groene thee kan mogelijk een rol spelen bij het afremmen van de ontwikkeling van kankercellen. Dat is de conclusie van een onderzoek gehouden aan de Purdue University in Indiana in de Verenigde Staten.
In dit onderzoek bleek dat de Epigallocatechine-gallaat (EGCg), een substantie die groene thee zit, een bepaald enzym stilleggen. Een enzym dat kankercellen nodig hebben om zich te delen. In het onderzoek bleek dat bij mensen die groene thee drinken minder kankercellen ontstaan. Zelfs bij dieren die groene thee voorgeschoteld kregen was hetzelfde effect te zien.
Op de deling van normale cellen lijkt de substantie EGCg niet dezelfde uitwerking te hebben. Wereldwijd wordt ongeveer 80% zwarte thee gedronken. Aanzienlijk meer dan groene thee. Zwarte thee bevat echter een kleinere hoeveelheid EGCg dan in groene thee. Het verschil in EGCg kan volgends de onderzoekers verklaren waarom groene thee veel effectiever is in het onderdrukken van de werking van het enzym in kankercellen dan zwarte thee. Uit het onderzoek bleek zelfs dat zwarte thee slechts een tiende tot een honderdste van de doeltreffendheid heeft van groene thee.
Bron: Nieuwslog.nl