Zweeds onderzoek heeft aan het licht gebracht dat grote koffiedrinkers minder kans hebben op een beroerte. Als definitie hanteerden de Zweden het drinken van meer dan 5 koppen koffie per dag als grote koffiedrinker. Saillant detail is dat dit onderzoek alleen onder vrouwen is gehouden. Kunnen daaruit conclusies worden getrokken?
Een beroerte is als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling wordt onderbroken of door een bloeding in de hersenen. Dit kan ontstaan door een klontertje waardoor het bloedvat scheurt.
Koffie is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten hebben vele positieve effecten voor de gezondheid. Het zou hartziekten en kanker kunnen voorkomen en ontstekingen die de bloedvaten aantasten kunnen verminderen.
Ook de cafeïne heeft een gunstige invloed bij het voorkomen van beroertes, het maakt het bloed namelijk dunner zodat er minder kans is op ontstaan van bloedklonters. Helaas heeft cafeïne ook minder positieve eigenschappen. Twee belangrijke minder positieve eigenschappen zijn dat de cafeïne zorgt dat het lichaam vocht verliest en dat het de opname van vitamines belemmert.
Van de 2 koffiesoorten Arabica en Robusta bevatten de arabicabonen ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen. De Arabica koffiebonen hebben een mildere smaak terwijl de robusta koffiebonen voor een pittigere smaak kunnen zorgen.
Bron: ABCGezondheid