Helpt koffie tegen hoofdpijn?

Helpt koffie tegen hoofdpijn? Of zelfs nog een stapje erger, sommige mensen krijgen hoofdpijn als ze een dag geen koffie drinken.
Herken jij je hierin? Dan hebben we slecht nieuws, want het kan namelijk zijn dat je hoofdpijn alleen maar erger wordt door koffie te drinken.

In koffie zit een cafeïne, deze stof geeft koffie ook een bittere smaak. Maar het zorgt niet alleen voor de smaak, ook voor een opwekkend effect. Hierdoor voelen we ons na een kop koffie weer sterk, snel wakker en fit en worden we weer actief om aan de slag te gaan. Maar de effecten van cafeïne verschillen per persoon.

Hoofdpijn bij een gemis aan koffie

De hoofdpijn bij een gebrek aan koffie ontstaat door een tekort aan de stof cafeïne. Cafeïne zit ook, maar wel in kleinere hoeveelheden, door energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk. Het stimuleert het zenuwstelsel, veroorzaakt een snellere hartslag en ademhaling en verhoogt je bloedruk. Als je even geen koffie drinkt, vallen deze effecten weg en treden er ontwenningsverschijnselen op, hoofdpijn bijvoorbeeld.

Heb je hoofdpijn? Helpt koffie?

Kort gezegd, nee. De cafeine in koffie maakt de hoofdpijn waarschijnlijk alleen nog maar erger.

Wanneer helpt koffie wel?

Migraine is een vorm van hoofdpijn, waarbij de bloedvaten in de hersenen verwijden. Door de plotselinge bloedtoevoer naar de hersenen krijg je last van een kloppende hoofdpijn. Waarom dit gebeurt is helaas nog steeds niet bekend. Maar… bij migraine zou koffie wel eens de symptomen kunnen helpen bestrijden. Cafeïne zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling van de bloedvaten vermindert.

Hoofdpijn door gespannen spieren? Ook dan kan koffie helpen, omdat cafeïne de spieren helpt ontspannen. Maar een teveel aan cafeïne kan je spieren juist weer gespannen maken, waardoor je alleen maar meer hoofdpijn krijgt. Drink dus met mate. De goede dosering verschilt per persoon.

Hoeveel koppen koffie je kunt drinken zonder er klachten van te krijgen verschilt per persoon. De een is gevoeliger voor de werking van cafeine dan de ander. Een goede richtlijn is een maximum van 400 milligram cafeine per dag, dat gelijk staat aan vier koppen koffie.

De oorzaak van de hoofdpijn

De oorzaak van de hoofdpijn speelt dus een grote rol. Bij stress zal koffie waarschijnlijk niet helpen, bij overgevoeligheid voor cafeine ook niet, misschien zelfs averechts. Over het algemeen kan koffie een goede natuurlijke oplossing zijn tegen hoofdpijn. Beter dan naar pijnstillers grijpen, frisdrank of energiedrankjes.

De beste remedie tegen hoofdpijn is voor iedereen verschillend. Van een powernap, tot een pijstiller of een koud washandje. Alcohol, nicotine, telefoon, computer en zware maaltijden kun je het beste vermijden als je last hebt van hoofdpijn. Het belangrijkste is om de oorzaak te achterhalen en die te verhelpen.

Bron: Gezondheidsnet.nl