Vervalsing meest exclusieve koffie ter wereld niet meer mogelijk


Kopi Luwak is de meest exclusieve koffie ter wereld, koffiebonen uitgepoept door civetkatten. De prijs van de exclusieve koffiebonen en de omslachtige productiewijze maakten het altijd interessant om andere koffiebonen als Kopi Luwak te verkopen. Maar sinds kort is dit niet meer mogelijk. Een nieuwe test toont de echtheid aan.


Kopi Luwak koffie komt uit Indonesië. Daar worden geselecteerde bessen van de koffieplanten te eten gegeven aan civet katten. In de poep van deze civet katten zitten vervolgens hele bonen, die worden gewassen, gefermenteerd, gedroogd en gebrand tot Kopi Luwak koffiebonen. En daarna verkocht voor gemiddeld € 400,- per kilo.


Door hoge prijs van Kopi Luwak koffie per kilo en de omslachtige productiewijze wordt er vaak andere koffie als Kopi Luwak koffie verkocht. Of wordt het gemengd met andere koffie. Expert zijn van mening dat ze het verschil tussen echte en nep Kopi Luwak kunnen ruiken.


Sinds kort is er een doorbraak... Indonesische en Japanse wetenschappers hebben een test uitgevonden waarmee je echte Kopi Luwak koffie van nep kunt onderscheiden. Op basis van chemisch onderzoek van de samenstelling van de koffie. Echte Kopi Luwak koffie bevat namelijk een verhoogde concentratie citroenzuur en appelzuur. En men kon zelfs echte Kopi Luwak koffie herkennen die was gemixt met goedkopere koffiebonen. Alleen voortaan dus nog maar echte Kopi Luwak.


Saillant details is overigens dat koffie experts aangeven dat Kopi Luwak koffie duur is vanwege het verhaal en zeker niet vanwege de smaak. Bij blinde koffietesten eindigt de Kopi Luwak koffie namelijk altijd als één van de laatsten. En dat voor de duurste koffie ter wereld.


Bron: Nu.nl