Moyee Coffee zet in op inzicht in koffieketen


Koffiebonen groeien op koffieplantages, in meer dan zelfs 85 landen wordt er door koffieboeren koffie verbouwd. Ethiopië is eigenlijk nog het enige land waar koffie in het wild groeit, daarom wordt dit Oost-Afrikaanse land ook wel de bakermat van de koffie genoemd

De koffieplant groeit tussen de Steenbok- en Kreeftskeerkring en is een struik met daaraan grote groene bladeren. De top 3 van landen waar de meeste koffie wordt verbouwd is Brazilië, Vietnam en Colombia.

De wereldwijze omzet van koffie is miljarden euro’s groot, maar slechts een heel klein deel komt bij de koffieboer terecht, die helemaal aan het begin van de keten staat. Het probleem is namelijk dat de groene bessen waarvan koffie wordt gemaakt meteen geëxporteerd worden om elders te branden, verpakken en verkopen. En aan deze vervolgstappen wordt het meeste verdiend. Onderzoek wijst uit dat slechts 15 procent van de waarde achterblijft in de koffieproducerende landen.

Het Nederlandse Moyee Coffee probeert hier verandering in aan te brengen. Het bedrijf laat koffiebonen door kleine ondernemers in het land van herkomst branden en deelt de opbrengsten hiervan met lokale economieën. Bijvoorbeeld in Ethiopië, waar Moyee Coffee de koffie roostert en verpakt, zodat de waarde daar al aan de koffie wordt toegevoegd. De koffieboeren krijgen daarbij de zekerheid van een opslag op de marktprijs.

Alle handelingen in het koffieproces worden door Moyee Coffee vastgelegd in een blokchain, in het Nederlands ook wel blokketen genoemd waarbij in een database alle transacties worden geregistreerd. Transacties, overdrachten of toevoegingen van nieuwe informatie, zoals bijvoorbeeld branden van koffiebonen. Door de blokketen bij Moyee Coffee zie je van een kilo koffie straks precies waar hij vandaan komt, wat er is gebeurd en wat waar aan geld is blijven hangen. De eerste stap, de betalingen aan de koffieboren zijn momenteel al te volgen. De komende maanden worden de overige stappen uitgewerkt.

Volgens Guido van Staveren van Dijk, oprichter van Moyee Coffee, is deze stap technologisch flink, maar organisatorisch te overzien. Moyee Coffee doet bijvoorbeeld zelf al de betalingen aan koffieboeren. Moyee Coffee staat volgens de oprichter voor fair chain koffie. Fair chain gaat verder dan fair trade. Waar fair trade zich richt op grondstoffen, zoals koffiebonen, richt fair chain zich op de hele keten, van boon tot branden tot verkoop. Radicaal anders dus dan fair trade.


Bron: Retailtrends.nl