• Levering binnen 24 uur

    Op werkdagen voor 21.00 uur besteld = morgen in huis

  • Gratis verzending boven 75,-

    Binnen Nederland. Daaronder 3,95

Koffievergelijk 9.5 van 10 op basis van 1225 gebruikersrecensies.

Het roosteren van koffie, de achtergronden

Geplaatst op 14 November 2010

Het roosteren van koffiebonen is een van de belangrijkste zaken bij het maken van koffie. Het bepaald namelijk grotendeels de koffiesmaak. Tijdens het roosteren verandert de kleur van de bonen van groen naar bruin, neemt het gewicht af, worden de koffiebonen 50-100% groter en komen er veel aromatische stoffen vrij.


De meest gebruikte methodes voor het roosteren van koffiebonen zijn trommelroosteren en roosteren met hete lucht.


Trommelrooster. In een trommel die draait, of waarin de koffiebonen draaien, wordt hete lucht (230-450 graden) gebracht en worden de bonen gebrand. Dit proces kan 8,5 tot 20 minuten duren.
Roosteren met hete lucht van koffiebonen gebeurd door kortstondig, vaak gedurende slechts 3 minuten, de koffiebonen met een stroom van hete lucht bij hele hoge temperaturen te branden.
Deze laatste methode is veel sneller en minder arbeidsintensief en vindt veelal op industriële wijze plaats om de massamarkt van koffie te kunnen voorzien. Het grote voordeel van trommelroosteren is dat de onaangename zuren van de bonen verwijdert worden terwijl industrieel geroosterde bonen vaak een wat zuurdere smaak hebben.


Bij het roosteren van koffiebonen worden de suikers en andere koolhydraten in de boon gekaramelliseerd en ontstaat er een soort koffie-olie. Theoretisch gezien is het geen olie, maar het bepaald welk in grote mate de smaak en het aroma van de koffie. En hoe langer een koffieboon wordt geroosterd, hoe meer olie er naar de oppervlakte wordt getrokken. En hoe donkerder de koffieboon dus ook wordt.


Mocca D’or en Hesselink zijn twee voorbeelden van ambachtelijke koffiebranders die met een trommelrooster volgens het principe Slowroast of easy-roast haar koffiebonen branden. Met dit principe van langzaam branden blijft het aroma optimaal aanwezig en verdwijnen dus onaangename zuren van de bonen.
Een garantie dus voor een heerlijke kop koffie!


Bron: Braun.com

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs