Theeproducent Malawi streeft naar en leefbaar loon voor theeplukkers


Malawi is één van de grootste theeproducenten van Afrika, het land is verantwoordelijk voor 1% van de wereldwijde theeproductie. Verschillende organisaties willen in Malawi het ingewikkelde probleem oplossen van onderbetaling van theeplukkers. Deze organisaties hebben zich verenigd in Malawi Tea 2020, met als doel een duurzame Malawische theesector en theeplukkers een leefbaar loon in 2010.

Een leefbaar loon in Malawi voor een arbeider op een theeplantage is, als hij voor zijn gezin kan zorgen, huisvesting, voedsel, medische zorg en onderwijs kan betalen. Op het platteland van Malawi is daarvoor omgerekend 5,60 dollar per dag nodig. En het huidige loon in Malawi ligt bijna de helft lager op 3,10 dollar.

Het project Malawi Tea 2020

Het project Malawi Tea 2020, met grote deelnemers als Unilever, de grootste theekoper ter wereld, het Indiase Tata Global Beverages en de Britse supermarktketen Tesco, loopt nu 3 jaar en er wordt zeker vooruitgang geboekt, maar volgens het recente jaarverslag wordt de doelstelling in 2020 nog niet gehaald.

De grote deelnemers van Malawi Tea 2010 hebben beloofd meer thee van hogere kwaliteit uit Malawi te kopen en om contracten te sluiten voor meerdere jaren, zodat hogere lonen mogelijk zijn. Het voordeel van langlopende contracten is dat er geïnvesteerd kan worden in kwaliteit, bijvoorbeeld in nieuwe theeplanten. En meer kwaliteit zorgt voor hogere opbrengsten en dat helpt theeproducenten weer om werknemers beter te belonen.

Een ander concreet resultaat van Malawi Tea 2020 is de allereerste CAO voor de thee-industrie. Sinds het begin van het project zijn de lonen 27 procent gestegen, maar helaas heeft de inflatie de stijging grotendeels tenietgedaan.

Initiatief Duurzame Handel (IDH), coördinator van de stichting Malawi Tea 2020, heeft berekend dat voor een leefbaar loon er 28 dollarcent extra per kilo kwaliteitsthee uit Malawi betaald zou moeten worden, boven op de huidige prijs van 1,90 dollar per kilo. Deze stap is voor sommige afnemers op dit moment nog iets té groot, maar het eerste concrete voorstel is 9 dollarcent extra.

Daarnaast heeft IDH een nieuw rekenmodel geïntroduceerd waardoor inkopers van grote theebedrijven bij elke Malawische transactie zien of het voldoende is voor een leefbaar loon. En de uitkomsten daarvan worden jaarlijks aan IDH en Oxfam gerapporteerd.

De toekomst Malawi Tea 2020

Het project Malawi Tea 2020 loopt nog even door, maar de omstandigheden zijn moeilijk, het bestuur en de economie van Malawi zijn zwak. De oogst staat door klimaatverandering en ontbossing onder druk en de theeprijs daalt doordat Kenia een goede oogst heeft.

Bron: Trouw.nl