Het zetten van de perfecte espresso


Het zetten van de perfecte espresso gaat om een samenspel van veel factoren, waarbij niet alleen kwalitatief goede koffiebonen van groot belang zijn. Zaken als bijvoorbeeld een goede en schone espressomachine, de grofheid van de maling van de koffie en een verwarmd espressokoffie.


Stappenplan voor de perfecte espresso

Hierbij de stappen om een perfect kopje espresso te zetten:


1. Vul je espressomachine met vers water en zet hem direct aan. Wordt het apparaat niet heel veel gebruikt, laat hem dan even zonder koffie doorlopen om hem goed te reinigen. Iedere espressomachine heeft even tijd nodig om het water te verwarmen tussen de 92 en 96 graden en daarnaast kunnen dan direct de koffiekopjes die op het apparaat bewaard kunnen worden opwarmen.


2. Voor één kopje espresso heb je ongeveer 7 gram koffie nodig. De uiteindelijke smaak wordt bepaald door het mengsel van koffiebonen en de grofheid van de maling. Maal niet meer koffie dan nodig is, want gemalen koffie bewaren komt de smaak niet ten goede. Experimenteer met verschillende koffiesoorten of gebruik bijvoorbeeld de adviestool van Koffievergelijk.nl.


3. Vul de filterhouder met de gemalen koffie en druk de koffie zo stevig mogelijk aan met een stampertje. Plaats vervolgens de portafilter terug. Het water moet met 9 a 10 bar door de koffie heen geperst worden.


4. Zorg dat je koffiekopjes goed is verwarmd, zodat de koffie niet ‘schrikt’, deze langer op temperatuur blijft en dat het crèmelaagje in tact blijft. Verwarm desnoods het koffiekopje in de magnetron.


5. De perfecte espresso zet je in zo’n 25 seconden en met 30ml water.


6. Belangrijk om na gebruik altijd de espressomachine te reinigen met warm water. Kijk welke onderdelen je los kunt maken en reinig deze goed. Raadpleeg de handleiding voor de periodieke schoonmaak van de espressomachine en de accessoires.


Bron: Esquire.nl