• Levering binnen 24 uur

    Op werkdagen voor 21.00 uur besteld = morgen in huis

  • Gratis verzending boven 75,-

    Binnen Nederland. Daaronder 3,95

Koffievergelijk 9.5 van 10 op basis van 1094 gebruikersrecensies.

Hete thee geeft verhoogde kans op slokdarmkanker

Geplaatst op 18 Februari 2018

Hete thee geeft verhoogde kans op slokdarmkanker


Drink je regelmatig thee op hoge temperatuur en rook of drink je daarnaast alcohol? Dan heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker.
Dit is de conclusie van een grootschalig onderzoek onder meer dan 450.000 Chinezen, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO

De laatste jaren zijn er vaker onderzoeken gedaan naar het verband tussen hete dranken en slokdarmkanker. Zelfs de wereldgezondheidsorganisatie WHO, de World Health Organization, heeft recent hier een persbericht over gestuurd, gebaseerd op een analyse van eerdere studies over dit onderwerp. Onder meer over de Iraanse provincie Golestan, waar relatief veel mensen aan slokdarmkanker lijden en thee bijzonder populair is.

Honderd procent betrouwbaar is het onderzoek in de Iraanse provincie echter niet, want bij de proefpersonen werd maar een beperkte periode hun theetemperatuur geregistreerd. Dus het gevonden verband tussen slokdarmkankerpatiënten en hete thee is niet volledig betrouwbaar.

China en thee

In het onderzoek in China werden deelnemers ruim 9 jaar gevolgd. Degenen die minimaal eens per week thee dronken moesten beschrijven op welke temperatuur ze de drank nuttigden, in gradaties als warm, heet of gloeiend heet. Een direct verband tussen zeer warme thee en slokdarmkanker werd niet gevonden, maar de kans op de ziekte leek wel groter te worden of hierbij ook gerookt of alcohol gedronken werd, minstens één sigaret per dag en bij alcohol minimaal 1,5 glas per dag. Na die negen jaar hadden personen die dagelijks zeer warme thee dronken en daarnaast roken of regelmatig alcohol dronken een ruim vijf keer zo grote kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Geïrriteerd slijmvlies

De zeer hete thee zou er mogelijk voor zorgen dat de slokdarm gevoeliger wordt voor kankerveroorzakende zaken tabak en alcohol. Door de irritatie van het slijmvlies van de slokdarm door de hete drank vindt er mogelijk een snellere vermenigvuldiging van de cellen plaats.

Drinktemperaturen thee

Voor de lekkerste thee gebruik je bij iedere soort de juiste temperatuur water, deze is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van de theesmaak. Als water te heet is, dan wordt thee snel bitter en gaan smaaknuances van de theeblaadjes verloren. Is het theewater echter te koud, dan komt er nauwelijks smaak vrij. De adviestemperaturen:
Zwarte thee: 90 tot 95°C
Chinese groene thee: 85°C
Japanse groene thee: 80°C
Witte thee: 80 tot 85°C
Oolong: 85 tot 90°C

Bron: Nu.nl


Laat een reactie achter

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs