Groene thee, volgens velen één van de meest gezonde dranken om te drinken. Het zou kanker en hart- en vaatziekten tegengaan, de spijsvertering stimuleren, je zou ervan afvallen en het zou veroudering tegengaan.
Witte thee zou zelfs nog gezonder zijn dan groene thee.
Maar klopt dit allemaal wel? Zijn groene thee en witte thee wondermiddelen? En gezonder dan gewone (zwarte) thee?
Zwarte, groene en witte thee worden allemaal gemaakt van de camellia sinensis plant. Witte thee van de jonge knoppen, groene en zwarte thee van de bladeren. Voor de groene thee worden de bladeren onmiddellijk na het plukken gedroogd en gestoomd zodat fermentatie onmogelijk is. Voor zwarte thee worden de bladen juist aan zuurstof blootgesteld.
In thee zitten plyfenolen. Dat zijn antioxidanten die de schadelijke invloed van zuurstof en vrije radivalen in het lichaam kunnen afremmen. En deze vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsprocessen. Maar… verwacht geen wonderen van een kopje thee want de hoeveelheid antioxidanten is zeer beperkt. En ook in producten als (rode) wijn, tal van groenten en fruit zoals uien en appelen zitten polyfenolen.
Negatieve effecten. Heeft thee dat ook? Jazeker, in groene, witten en zwarte thee zit theïne (een stof die vergelijkbaar is met cafeïne). Een stofje dat slapeloosheid kan veroorzaken. Twee koppen groene of zwarte thee bevatten ongeveer evenveel cafeïne als één kop koffie. Kun je dus niet slapen van koffie? Stap dan ook zeker niet in de avonduren over op (groene) thee. Daarnaast bevat thee ook tannines die de ijzeropname kunnen afremmen en zodoende een ijzergebrek kunnen veroorzaken.
Bron: Gezondheid.be