In Napels is de koffie door suspeso dubbel zo duur


Volgens een oude traditie in Napels moet je in moeilijke tijden iets kleins voor je medemens doen. Vandaar dat je in een bar voor een espresso niet na afloop voor één kop koffie betaald maar voor twee kopjes. Een klein gebaar van solidariteit om de tweede kop koffie te schenken aan iemand die het zich niet kan veroorloven.
Deze traditie bestaat volgens de Napolitanen al sinds de Tweede Wereldoorlog. Er heerste toen diepe armoede in het gebombardeerde Napels en wie het zich kon veroorloven schonk een kop koffie aan een vreemde. En nu is deze traditie nieuw leven ingeblazen.


Bezoek je een koffiebar voor een overheerlijke caffè, een kleine espresso in een bloedheet kopje waar je altijd je lippen en tong aan brandt, dan betaal je dus voor 2 kopjes koffie. Het tweede kopje koffie wordt dan een sospeso (hangend) genoemd. De barman noteert de sospeso en als er iemand de bar binnenkomt die geen geld heeft kan deze sospeso worden geclaimd. Of wordt de sospeso spontaan aan iemand door de barman aangeboden.


Niet alleen met koffie bestaat deze traditie. Op cultureel gebied bestaat er een Rete del caffè sospeso (netwerk van het hangende kopje koffie). Dit netwerk is een denk- en organisatietank van 7 Italiaanse festivals die vanwege de bezuinigingen de handen ineen geslagen hebben om kosten te besparen. Culturele evenementen organiseren tegen zo min mogelijke kosten is de doelstelling van het netwerk.


Tien december, de dag van de mensenrechten, is uitgeroepen tot de Dag van het Hangende Kopje. De Napolitanen hopen dat in Italië veel bars en cafés op die dag het voorbeeld van Napels gaan volgen. Een lijst met caffè sospesi voor de minder bedeelde medemens.


In Napels wordt nog steeds de heerlijke Caffè Kimbo koffie gebrand, al sinds 1963


Bron: NOS.nl