Interessante koffieweetjes, cafeïne, koffieleuten en nog veel meer



Interessante feiten en weetjes over koffie, cafeïne en koffielanden.

Nederlanders koffieliefhebbers

Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers en drinken gemiddeld zo’n 4 koppen koffie per dag, vooral zwarte koffie en cappuccino. Een exacte reden waarom wij zoveel koffiedrinken is niet helemaal duidelijk. Goede verkrijgbaarheid - bijvoorbeeld gratis koffie op het werk, kwaliteit en het klimaat, kou net zoals in Scandinavische landen waar ook veel koffie wordt gedronken, zijn waarschijnlijk redenen. De ranglijst van koffiedrinkende landen verschilt volgens statistici, maar Nederland staat altijd in de top 5, vaak met landen als Finland, Noorwegen, IJsland en Denemarken. Gemiddeld drinken Nederlanders 8,4 kilo koffie per jaar.

Cafeïne

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie en in beperktere mate in thee. Ook cola, chocolade, chocolademelk en energiedrankjes bevatten cafeïne. Een kleine hoeveelheid cafeïne per dag, bijvoorbeeld door het drinken van 1 of 2 koppen koffie, verbetert de concentratie en prestatie en zorgt ervoor dat vermoeidheid verdwijnt. De hoeveelheid cafeïne verschilt per drankje. Filterkoffie bevat 45 mg cafeïne per 100 milliliter en espresso 134 mg per 100 ml. De Nederlandse Gezondheidsraad gaat ervan uit dat cafeïne tot 400 mg geen gezondheidsrisico’s oplevert. Gezonde volwassenen krijgen het advies maximaal 4 kopjes koffie (van 125 ml) te drinken, zwangere vrouwen het advies niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. De meeste mensen krijgen dagelijks ook nog wel wat cafeïne binnen uit bijvoorbeeld frisdrank of chocolade.

Paracetamol

Er is zowel paracetamol te koop mét cafeïne en zonder cafeïne. Cafeïne, ook wel coffeïne genoemd, versterkt het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Pijnstillers met cafeïne kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij pijnen als hoofdpijn, migraine, griep, verkoudheid, keelpijn, menstruatiepijn etc. Maar het kan ook rusteloosheid en slechte slaap veroorzaken. Er is bijvoorbeeld paracetamol te koop in een tablet van 500 mg paracetamol.

Kauwgom

Kauwgom met cafeïne wordt vaak aangeprezen door sporters. Hou je niet van een kopje koffie met cafeïne maar wil je toch een energieboost hebben? Dan is cafeïne kauwgom een wetenschappelijk bewezen oplossing. De cafeïne in kauwgom wordt versneld opgenomen via de slijmvliezen in je mond in plaats van via je maagdarmstelsel zoals bij het drinken van een kopje koffie het geval is. Binnen 10 minuten merk je het effect van de energieboost al, terwijl dit bij een kopje koffie tot 45 minuten kan duren. Oud-schaatser Mark Tuitert verkoopt kauwgom met 80 mg cafeine per gummetje, voor extra focus en energie, voor 18 EURO voor 25 gummetjes.

Thuisdrinkers

Nederlanders zijn echte thuisdrinkers, maar liefst 65 tot 80 procent van de koffie wordt thuis gedronken. De groei zit de laatste jaren niet in de hoeveelheid koffie die gedronken wordt, maar er wordt kwalitatief steeds betere koffie gedronken. Vooral in cupjes, zoals Dolce Gusto, Nespresso of Lavazza A Modo Mio, die geschikt zijn voor één kop koffie en thuis of op kantoor worden gedronken.

Wereldproductie

Het Zuid-Amerikaanse land Brazilië is zeer belangrijk voor de productie van koffie en het grootste koffieproducerende land ter wereld. Bijna 1/3e van de wereldmarkt, ruim 100 miljoen zakken van 60 kilo per jaar, 67% arabica koffiebonen en 33% robusta koffiebonen, komt uit het land. Vietnam staat op de tweede plaats met ongeveer 14% en Colombia is het derde land met bijna 9% van de wereldproductie. Alle Afrikaanse landen samen leveren tezamen zo’n 10% van de wereldproductie, koffie levert daar een groot aandeel aan het bruto binnenlands product. Voor de landen Ethiopië en Burundi is koffie zelfs het belangrijkste exportproduct.

Bron: NRC.nl