Internationale koffiedag jaarlijks op 1 oktober

Het is op 1 oktober wereld koffiedag. Op de wereld koffiedag, International Coffee Day, worden de miljoenen koffieboeren over de hele wereld in het zonnetje gezet. Koffieboeren verdienen vaak ver onder gemiddeld. Op deze dag wordt koffie, als één van de meest geliefde dranken ter wereld, in het zonnetje gezet en vinden er over de hele wereld evenementen plaats. De eerste officiële datum voor wereld koffiedag was 1 oktober 2015, zoals afgesproken door de toenmalige International Coffee Organization en werd gelanceerd in Milaan.

Sommige landen, zoals Amerika, vieren wereld koffiedag op 29 september. Dit filmpje op Youtube, laat zien waar wereld koffiedag over gaat, gefilmd in de omgeving van Kubye in Rwanda in 2019. Door het wereldwijde coronavirus is er geen 2020 versie.

Op de officiële website van de International Coffee Day staat als officiële boodschap:
De toekomst van koffie staat op het spel. Koffieboeren verdienen niet genoeg om te leven en de prijzen van verkoop zijn altijd te laag. Als dingen niet veranderen, zullen boeren niet langer koffiebonen kunnen produceren, waardoor jouw kopje koffie wordt bedreigd.’ En natuurlijk willen we allemaal goede koffie drinken en denken er vaak niet over na waar de koffiebonen precies vandaan komen. Wereld koffiedag wil de koffiedrinker aan het denken zetten, waar komt jouw koffie precies vandaan en is het verantwoord?

Op wereld koffiedag, enkele populaire mythen en feiten over koffie

Koffie droogt je uit
Als je veel cafeïne binnenkrijgt kan dit leiden tot uitdroging. Maak kan koffie dan ook uitdroging veroorzaken? Nee, absoluut een mythe, een matige hoeveelheid koffieconsumptie leidt niet tot uitdroging.

1. Koffie geneest je kater
Koffie drinken zal je kater niet genezen. Koffie vermindert het effect van alcohol niet en in feite kan het drinken van koffie je katerhoofdpijn zelfs erger maken. Koffie verhoogt de bloeddruk, dus als je al hoofdpijn hebt, zal koffie dit niet genezen, maar zelfs versterken.

2. Koffie helpt je om af te vallen
Koffie gaat je helaas niet helpen om af te vallen, hooguit om iets minder te eten. Het kan een kleine bijdrage leveren aan het verhogen van de stofwisseling, maar langdurig afvallen kan helaas niet met koffie drinken.

3. Zwangere vrouwen mogen geen koffie drinken
Voor zwangere vrouwen is het geen enkel probleem om koffie te drinken, mits met mate dus met een beperkte consumptie per dag. Maar je moet wel even de huisarts raadplegen voordat je tijdens de zwangerschap koffie gaat drinken.

4. Koffie verhoogt de fysieke prestaties
Koffie verbetert echt de fysieke prestaties, het maakt de geest onmiddellijk alert en het lichaam energiek en actief.

5. Koffie helpt je je te concentreren
Koffie heeft een impact op het centrale zenuwstelsel en helpt de hersenen om meer dopamine aan te maken, waardoor je je beter kunt focussen en je concentratie kunt behouden.

6. Koffie is ontdekt door een geitenherder
Klopt, het verhaal gaat dat koffie in de jaren 1500 werd ontdekt door een geitenherder in Ethiopië. Hij zag zijn geiten koffiebessen eten, waarna hij verandering in het gedrag van de geiten zag. Ze kregen veel energie en sliepen ’s nachts niet. Deze bevindingen deelde hij met lokale monniken, die hun eigen drankje maakten en dezelfde ervaringen als de geiten hadden. Dit nieuws verspreidde zich naar andere Ethiopische monniken en bereikte kort daarna de rest van de wereld.

7. Mekka verbood koffie
Mekka verboodt in 1511 koffie, vrij snel na de eerste verschijning in Ethiopië. Mekka geloofde dat het radicaal denken stimuleerde.

8. Room houdt je koffie warm
Klopt, koffie blijft 20% warmer als je room toevoegt. De verklaring? Vraag vooral een natuurkundige.

9. Echtscheiding door koffie
In de oude Arabische cultuur kon een vrouw naar verluidt alleen van haar man scheiden als hij haar koffie niet lekker vond.

10. Italiaanse espresso
Het woord espresso komt uit het Italiaans en betekent letterlijk uitgedrukt of gedwongen. Een espresso wordt dan ook gemaakt door zeer heet water onder hoge druk door fijngemalen samengeperste koffie te persen.

11. Koffie is een vrucht
Koffiebonen groeien aan een struik en zijn eigenlijk de pitten van een bes, waardoor ze dus een vrucht zijn.

Bron: Koffiemachine.org