Invloed koffie op stress en cholesterol


Een goede start van de dag is voor miljoenen mensen over de hele wereld een lekkere kop koffie. Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar het effect van koffie op je gezondheid, bijvoorbeeld op je cholesterolgehalte.


De bereidingswijze van koffie kan op een gefilterde en ongefilterde manier. Gefilterde koffie is de meest gebruikte door middel van een normaal koffiezetapparaat, een Senseo machine of koffie in een horecagelegenheid. Espresso, Turkse koffie en koffie gemaakt van poeder en kokend water zijn de ongefilterde varianten.


Bij ongefilterde koffie worden de vetten niet weg gefilterd en deze oliën hebben effect op de totale cholesterolwaarden. Vooral de stoffen kahweol en cafestol zouden een verhoging kunnen veroorzaken van de LDL cholesterol en triglyceriden, maar dan zou je wel minstens 5 koppen ongefilterde koffie per dag moeten consumeren.


De invloed van koffie op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is moeilijk te achterhalen. Deze ziekte wordt door meerdere factoren veroorzaakt zoals genen, overgewicht, drinken, weinig beweging, stress, maar vooral door slechte voeding is van invloed.


Het drinken van een overmatige hoeveelheid ongefilterde koffie kan maar een minimaal effect hebben. Maar teveel cafeïne kan voor verhoging van stress zorgen.


Bij deze groep koffiedrinkers is aangetoond dat ze de hele ochtend een hogere hoeveelheid stresshormonen dan normaal hebben in hun lichaam en een verhoogde bloeddruk. Als je al een stressvol leven hebt, kun je een situatie met de hele dag door teveel stress creëren.


Cafeïne zorgt ervoor dat er stresshormonen zoals adrenaline vrijkomen in je lichaam, omdat deze denkt dat er stress is. Het is gezond voor je lichaam om soms stress te hebben, maar aanhoudende stress kan zorgen voor legio problemen. Cafeïne heeft effect op je centrale zenuwstelsel en bevordert je concentratievermogen.


Veel mensen hebben daarom cafeïne nodig om goed te werken. Veel mensen starten ook de dag met een kop koffie of gebruiken het om een energy boost te krijgen. Een kopje koffie kan echt geen kwaad, maar minstens 4 kopjes koffie met cafeïne per dag kunnen voor klachten zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid, nervositeit en maagpijn zorgen.


Deze klachten hoeven niet altijd tot uiting te komen. Ze zijn afhankelijk van je gewicht, je gevoeligheid voor cafeïne en hoe lang je al koffie drinkt.


Cafeïne heeft ook voordelen. Je stofwisseling kan worden gestimuleerd tijdens het trainen en kan het dus makkelijker zijn om af te vallen. Het kan dus doeltreffend zijn om wat gewicht kwijt te raken door een kopje koffie te drinken voor een sportsessie of een lange wandeling. En het kwijtraken van overtollige kilo’s heeft weer een positief effect op je gehele cholesterol.


Bron: Optimalegezondheid.com