In de media verschijnen regelmatig onderzoeken over hoe schadelijk koffie is tijdens de zwangerschap. Maar is dat ook echt zo? Er zijn de laatste jaren nogal wat onderzoeken gedaan, maar niet ieder onderzoek geeft dezelfde conclusies.


Volgens een onderzoek in Denemarken verdubbelt de kans op een miskraam als een vrouw 8 koppen koffie of meer gebruikt tijdens de zwangerschap. Een recent Amerikaans onderzoekt spreekt zelfs al over een verhoogd risico vanaf 2 koppen koffie per dag. Dit verhoogde risico geldt overigens ook voor andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee, cola en warme chocolademelk.


Uit verschillende andere onderzoeken blijkt weer dat baby’s van koffiedrinkende vrouwen – meer dan 200 mg cafeïne per dag - vaak minder wegen. Maar er lijkt ook een duidelijk verband te bestaan tussen veel koffie drinken en roken en/of alcohol drinken. Vrouwen die veel koffie drinken blijken in praktijk vaak ook rookster en/of drinken meer alcohol. En wat is dan de exacte reden van het lagere geboortegewicht?


De conclusie is dat alhoewel er tussen de verschillende onderzoeken geen consensus is, het wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap niet te veel koffie, thee, cola of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. In Nederland en België wordt een veilige grens van 300 mg cafeïne per dag geadviseerd. Dit staat gelijk aan 3 a 4 koppen koffie, 10 kopjes thee, 12 glazen cola of 3 blokjes Red Bull.


Bron: Gezondheid.be