Koffiebedrijf illy verkoopt belang van 20%

De Italiaanse koffiebranderij illy, voluit illycaffè genoemd, verkoopt een belang van 20% aan de Amerikaanse investeerder Rhône Capital. Naar verluidt wordt voor dat aandeel een bedrag betaald van € 200 miljoen.

Illy wil met het kapitaal, geeft president-commissaris Andrea Illy tegen persbureau Bloomberg aan, verder uitbreiden in de Verenigde Staten. De koffiebrander is groot geworden met de verkoop van illy koffie, onder andere bekend van de unieke blikken, koffie in blikken waarin de lucht, onder druk, vervangen is door koolzuur. Het bedrijf investeert de laatste jaren flink in eigen koffiebars, zowel op de Italiaanse thuismarkt als in het buitenland. Hiermee concurreert het Italiaanse koffiemerk met andere bekende koffiemerken als Starbucks.

Over illy

Koffiebranderij illy is een familiebedrijf, in 1933 opgericht door Francesco illy, de grootvader van de huidige president-commissaris Andrea Illy. Het koffiemerk verkoop haar koffie in meer dan 150 landen in meer dan 100 duizend restaurants en heeft op jaarbasis een omzet van zo’n 400 miljoen euro. Het binnenhalen van een investeerder past volgens president-commissaris Andrea Illy in een generatiewissel binnen het bedrijf. Een overname of investering van een concurrent vond illy ongewenst, dus de concurrenten Nestlé en Douwe Egberts eigenaar JB visten het afgelopen jaar achter het net.

Het unieke van het illy koffiemerk zijn drie zaken:
1.het product, een blend van 9 soorten arabica koffiebonen van de beste soort
2.unieke manier van roosteren, waardoor illy de perfecte balans heeft tussen bitter en ziet
3.Fracesco Illy is de uitvinder van de espressomachine en sindsdien is het bedrijf jaarlijks blijven innoveren

Het koffiemerk wil graag uitbreiden in de retail door meer koffiebars te openen, zowel in het thuisland Italië als daarbuiten. Op dit moment heeft illy 219 cafés onder eigen vlag, waarvan 23 vestigingen in Noord-Amerika. Maar in de Verenigde Staten ziet illy potentieel en wil het graag sneller groeien dan het huidige uitbreidingstempo van 20 vestigingen per jaar.

Over Rhône Capital

Rhône Capital is een Amerikaanse investeringsmaatschappij, met haar hoofdkantoor in New York. In Nederland is Rhône Capital bekend als eigenaar van de bakkerijdivisie van CSM.

Bron: FD.nl