Vijf heerlijke Italiaanse lekkernijen voor bij de koffie

Vijf heerlijke typische Italiaanse lekkernijen om bij de koffie te eten, inclusief recept.

Cannoli

Cannoli (in enkelvoud cannolo) is een gebakje afkomstig uit de Siciliaanse keuken. Het is een gerold koekje gevuld met zachte, zoete ricotta (room). Het koekje mag pas vlak voor het serveren gevuld worden zodat hij niet zacht wordt. Volgens de Sicilianen worden de lekkerste cannoli nog steeds op Sicilië gemaakt, maar ook in Italië kunnen ze er wat van.

Brutti ma buoni

Brutti ma buoni, koekjes met een geweldige naam. Letterlijk betekent het: lelijk, maar lekker. De koekjes danken hun naam aan de vaak rare vormen waarin ze op de bakplaat gebakken worden. De koekjes worden gemaakt van Toscaanse zoete amandelpasta, stukjes hazelnoot en eiwit. Ook uitstekend zelf te maken amandelen.

Cantuccini

Cantuccini, ook wel geheten Cantucci of Biscotti di Prato, zijn harde amandelkoekjes die net zoals beschuit twee keer worden gebakken. De koekjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in Toscane, maar kun je inmiddels in heel Italie krijgen. Heerlijk voor bij de koffie of bij Vin Santo, een Toscaanse dessertwijn. Je kunt de koekjes ook zo eten, maar ze zijn wel erg hard en het lekkerst als ze in koffie of wijn worden gedoopt.

Panforte

Panforte vindt zijn oorsprong in Siena en betekent letterlijk sterk brood, een verwijzing naar het kruidige aroma. Oorspronkelijk heette panforte panpepato wat gepeperd brood betekent. Het is een typisch Italiaans dessert dat noten en vruchten bevat. Panforte kent een lange geschiedenis en het recept is zelfs beschermd om wereldwijze exploitatie te voorkomen. De originele panforte heeft daarom ook een IGP-keurmerk om de authenciteit te bevestigen. Een kleine snee panforte wordt vaak na een maaltijd bij de koffie of een Vin Santo geserveerd.

Un bacio da Perugia

Un bacio da Perugia betekent een kus uit Perugia. Het zijn in zilverfolie verpakte chocolaatjes uit Perugia en ze staan inmiddels wereldwijd symbool voor de liefde. De chocolaatjes bestaan uit een hele hazelnoot omring met melkchocolade en stukjes noot.

Bron: De Smaak van Italie