Het vermoeden bestaat dat levensbedreigende complicaties bij in vitro fertilisatie (IVF) voorkomen kunnen worden met een kop koffie. Dit hebben wetenschappers van onder andere de Britse Middlesex University ontdekt. Maar er zal nog meer onderzoek volgen bij vrouwen die IVF ondergaan.


Sinds 1978 zijn er dankzij in vitro fertilisatie (IVF) vele baby’s geboren. Maar vijf tot tien procent van alle vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan krijgen te maken met het ovariële hyper stimulatie syndroom (OHSS). Symptomen hiervan zijn vaak mild, zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en gewichtstoename. Maar het kan ook erger en leiden tot bloedstolstoornissen, nierschade en pijn op de borst.


De wetenschappers analyseerden de vloeistof rondom de menselijke eitjes en kwamen met een verrassend conclusie. Er bevond zich een hoog niveau van de stof adenosine in de vloeistof. Ze denken dat OHSS veroorzaakt wordt wanneer IVF-stimulerende medicijnen hogere niveaus van adenosine creëren, waardoor bloedvaten uitzetten en bloed met de stof in ander lichaamsweefsel lekt.


Cafeïne kan werken als een blokkade voor adenosine en daarmee dus de oorzaak van de complicatie behandelen. De conclusie is dus dat een kop sterke koffie zou bij elk IVF-cyclus de kans op OHSS zou kunnen verlagen.


Bron: Telegraaf.nl