Recept kipfilets gerookt in thee


Om te roken zijn er verschillende theesoorten geschikt. Bijvoorbeeld assam, darjeeling of een geparfumeerde thee.


Ingrediënten voor 4 personen:

4 kipfilets

50 gr losse thee blaadjes

2 tl Chinese kruiden

1 tl gedroogde tijm

1 tl peper (vier seizoenen)

3 tl basterdsuiker

4 el zonnebloemolie

50 gr witte rijst (ongekookt)


Extra benodigdheden:

Wok met een rooster dat op de randen kan worden gelegd en een deksel

Huishoud- en aluminiumfolie


Bereiding:

Doe de Chinese kruiden, de tijm en peper in een kom en meng het door elkaar. Bestrooi het mengsel daarna over de kipfilet. Rol de kipfilet strak en per stuk in huishoudfolie. Leg vervolgens de kipfilets minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast voordat je ze gaat gebruiken.


Leg op de bodem van de wok aluminiumfolie en zorg voor een iets opstaand randje. Doe de rijst met de basterdsuiker en losse thee in een kom en meng alles door elkaar. Verdeel vervolgens het rijstmengsel over de aluminiumfolie.


Smeer het rooster voor op de wok in met olie en leg het op de randen van de wok. Zet de wok op het vuur en laat hem langzaam heet worden. Als het rijstmengsel begint te roken, leg je kipfilets op het rooster. Haal wel eerst het huishoudfolie eraf.


Rook in 30 minuutjes de kipfilets bijna gaar door de wok af te dekken met een deksel en een vuur laag te zetten. Keer na 30 minuten de kipfilets om en leg de deksel weer op de wok. Laat de kipfilets nog 10 minuten verder garen.


Zet het vuur uit en laat de wok nog even 5 minuten staan met de deksel er nog op.


Haal de kipfilets van het rooster en snijd ze in plakken. Serveer de gerookte kipfilets als ze nog lauwwarm zijn.


Bron: theeleaf.nl