Kleine koffieboeren blijven in Guatemala


Veel inwoners van Guatemala, gelegen in Centraal-Amerika, zijn de laatste jaren de armoede ontvlucht en naar de VS getrokken. In de hoop op een betere toekomst. De meeste inwoners zijn werkzaam in de bananen- of koffieverwerkende branche, de twee belangrijkste exportproducten van het land.

Koffie is zelfs al meer dan honderd jaar hét nationale product. Het land wordt gekenmerkt door enorme verschillen tussen rijk en arm, mooi en lelijk en gelukkig en triest. De helft van de bevolking van Guatemala-stad leeft in krottenwijken en kleine boeren in de binnenlanden hebben de grootste moeite om overeind te blijven tussen het geweld van de koffiebaronnen.

De VN helpt tegen de klimaatverandering

Maar er is hoop .. Met steun van de VN, die een project van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in het land is gestart, lukt het de koffieboeren om hun oogsten te verbeteren en daardoor weer voldoende inkomsten te verkrijgen. De FAO biedt technische ondersteuning aan twaalf organisaties van koffieboeren. FAO technici leren de organisaties nieuwe methoden aan en begeleiden gen ook bij de toepassing ervan.

Door bijvoorbeeld meer biologische technieken, zoals werken met terrassen en organische meststof, te gebruiken maken ze de koffieplanten beter bestand tegen de klimaatverandering. Er werd geleerd hoe water opgeslagen kan worden voor drogere periodes en daarnaast wordt geadviseerd om oude koffieplanten te vervangen door jongere. Door al deze adviezen worden oogsten weer groter, het aantal banen in de sector groeit en de inkomsten worden verhoogd.

Kleine koffieboeren in Guatemala

De koffiesector in Guatemala bestaat voor 96 procent uit kleine producenten. De FAO geeft deze kleine koffieboeren voorrang en helpt ze zo om beter ondernemers te worden. Een betere oogst zorgt voor meer inkosten voor het gezin, bijvoorbeeld beter levensonderhoud en onderwijs, en nieuwe investeringen in bijvoorbeeld nieuwe koffieplantjes of nieuwe werktuigen/machines.

Gevaarlijk werk in de VS

Veel inwoners van Guatemala zijn door de armoede in hun land de afgelopen jaren al naar de VS geëmigreerd. Op naar een betere toekomst, beter onderwijs en een beter leven voor hun hele gezin. Maar of e daar echt een beter leven hebben gevonden? Veel zijn er werkzaam in de bouwsector. Gevaarlijk werk en het leven is er hard, zonder dat je op familie kunt terugvallen.

Door het project van de VN voor de koffieproductie is de levenskwaliteit sterk verbeterd, deels ook omdat je in je eigen gemeenschap blijft wonen.

Bron: MO.be